سنجش قابلیت پیاده مداری خیابان های شهری با رویکرد تعاملات اجتماعی (مطالعه موردی: محور کوهسنگی مشهد)
محل انتشار: پژوهشنامه خراسان بزرگ، دوره: 13، شماره: 49
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 166
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JPRESS-13-49_002
تاریخ نمایه سازی: 31 تیر 1403
چکیده مقاله:
جذابیت خیابان و پیاده راه ها نقشی سرنوشت ساز در احیاء حیات اجتماعی و حفظ امنیت شهروندان دارد و بستری است برای نقش آفرینی تعاملات اجتماعی در شهرها، اما در غیاب سیاست ها و مدیریت های مناسب و شایسته، در جایگاه والای خود موردتوجه کافی قرار نگرفته اند. این پژوهش در راستای نیل به هدف اصلی مقاله، ارتقاء قابلیت پیاده مداری با تاکید بر تعاملات اجتماعی در محور کوهسنگی مشهد، با روش توصیفی-تحلیلی و رویکرد سنجش و ارزیابی، به دو شیوه کتابخانه ای و میدانی (مشاهدات کارشناسی و توزیع پرسشنامه در میان کاربران و خبرگان) به جمع آوری اطلاعات پرداخته است و با ورود داده ها در نرم افزارهای اکسل و سوپر دسیژن به ترتیب به ارزیابی و تحلیل وضعیت زیرمعیارها، مولفه ها و معیارها پرداخته و درنهایت با ضرب و ادغام وزن های نهایی ماحصل از آن ها در یکدیگر، امتیازات نهایی بر پایه نظرات دو گروه به دست آمده و بدین ترتیب پیاده مداری محور مورد ارزیابی قرار گرفته است. یافته های پژوهش بیانگر آن است که مولفه امنیت با امتیاز ۰.۰۵۸، مهمترین عامل در حضورپذیری استفاده کنندگان از محور کوهسنگی است. پس از این عامل به ترتیب مولفه های نفوذپذیری و دسترسی، ایمنی، سرزندگی و پویایی، تجهیزات و تسهیلات پیاده روی و خوانایی و تصویرپذیری با امتیازهایی معادل ۰.۰۴۸، ۰.۰۴۳، ۰.۰۳۹، ۰.۰۳۳ و ۰.۰۳۲ در رده های بعدی قابلیت پیاده پذیر شدن محور قرار دارند. بر اساس نتایج مبنی بر یافته ها دو عنصر امنیت و ایمنی در کنار موضوع دسترسی مناسب، سنگ بنای پیاده پذیری به مثابه بستری مهم برای توسعه تعاملات اجتماعی شهروندان در خیابان های شهری مشهد، به ویژه محور کوهسنگی را به خود اختصاص داده است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
قدیر صیامی
استادیار، گروه شهرسازی، دانشکده هنر و معماری اسلامی، دانشگاه بین المللی امام رضا(ع)، مشهد، ایران
ملیحه صلاحی
دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه برنامه ریزی شهری، دانشکده هنر و معماری اسلامی، دانشگاه بین المللی امام رضا(ع)، مشهد، ایران
یاسمن فردی
دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه برنامه ریزی شهری، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :