آداب و تشریفات باریابی در دربار فتحعلی شاه قاجار
محل انتشار: فصلنامه مطالعات تاریخ اسلام، دوره: 16، شماره: 60
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 234
نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_PTE-16-60_005
تاریخ نمایه سازی: 17 تیر 1403
چکیده مقاله:
تشریفات درباری که بخشی از آیین ها و قوانین سنتی تشرف به حضور پادشاه ایران بود، در دوره حکومت فتحعلی شاه قاجار اهمیت بیشتری یافت؛ آقامحمدخان قاجار درباری ساده و کم خرج داشت، اما فتحعلی شاه با رسیدن به قدرت، علاقه زیادی به تشریفات مجلل و مطول درباری نشان داد و با بهره گیری از سنن ایرانی پی در پی بر آداب و رسوم باریابی افزود. او مایل بود که همچون سلاطین و شاهنشاهان مقتدر و معروف ایران، درباری باشکوه تشکیل دهد و عظمت و مکنت سلطنت خود را به رخ دیگران بکشد. این مقاله با تکیه بر داده های تاریخی و با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی به این پرسش پاسخ می دهد که چه آداب و تشریفاتی برای حضور در دربار فتحعلی شاه قاجار رعایت می شد و هدف از اجرای آنها چه بود؟ یافته ها نشان می دهد این پادشاه به منظور قوام و دوام حکومت قاجار و تقدس بخشی به مقام شاه، تشریفات درباری و آیین های بار شاهانه به ویژه مراسم بار عام را که سابقه طولانی در سنت حکومتی ایران داشت استفاده کرد.
کلیدواژه ها:
Feth Ali Shah Qajar ، court ceremonies ، public bar ، legitimacy of the government ، position of the king. ، فتحعلی شاه قاجار ، تشریفات درباری ، بار عام ، مشروعیت حکومت ، جایگاه شاه.
نویسندگان
جعفر آقازاده
University of Mohaghegh Ardabili
شبنم موسی نسب
University of Mohaghegh Ardabili
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :