سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

ارائه یک مدل بهینه طراحی محدودیت گردش در شبکه های شهری با تأکید بر حل مسئله تخصیص ترافیک

سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,194

فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

TTC12_343

تاریخ نمایه سازی: 23 خرداد 1392

چکیده مقاله ارائه یک مدل بهینه طراحی محدودیت گردش در شبکه های شهری با تأکید بر حل مسئله تخصیص ترافیک

در ادبیات رایج در حوزه حمل و نقل و ترافیک به مسئله طراحی محدودیت گردش (TRDP) که ماهیتاً نوعی مسئله طراحی شبکه گسسته از دیدگاه مدیریت سیستمی به شمار میرود، توجه چندان زیادی نشده است چنانکه در اغلب شبکههای شهری، این تکنیک مدیریتی به صورت تجربی و کاملاً دستی توسط پلیس راهور اعمال می شود. هدف TRDP، بهینه سازی سنجه عملکردی یک سیستم مفروض مثلاً کمینه سازی هزینه سفر کل سیستم با احتساب رفتار مسیریابی کاربران شبکه می باشد. در واقع، مدل TRDP بر دو زیر مدل سطح بالا و سطح پایین استوار است که هدف مسئله سطح بالا، کمینه سازی تابع هزینه سفر کل سیستم میباشد و مسئله سطح پایین آن، به تخصیص ترافیک با توجه به متغیرهای تصمیم مسئله سطح بالا، میپردازد. در این مقاله، ضمن معرفی یک مدل پشنهادی TRDP، مدل بهینه ای جهت بهبوددهی نتایج آن با احتساب تأثیرات متقابل انواع حرکات گردشی و نیز تأخیرات ناشی از آنها با تمرکز بر حل مسئله سطح پایین ارائه خواهد شد. نتایج شبیه سازی و پیاده سازی مدل پیشنهادی به ازاء یک شبکه فرضی، نشان می دهد اولاً اجرای TRDP روی شبکه های پر ازدحام، صرفه جویی بیشتری را روی هزینه سفر کل سیستم بهمراه دارد به گونه ایکه به ازاء رشد 20 درصدی تقاضای سفر نسبت به حالت معمول، میزان صرفه جویی این هزینه حدوداً دو برابر می شود؛ ثانیاً با افزایش مقدار پارامتر پراکندگی مدل، علاوه بر کاهش نسبی هزینه سفر کل سیستم به ازاء اعمال محدودیت گردش بهینه، میزان صرفه جویی در هزینه سفر سیستم نیز افزایش مییابد.

کلیدواژه های ارائه یک مدل بهینه طراحی محدودیت گردش در شبکه های شهری با تأکید بر حل مسئله تخصیص ترافیک:

نویسندگان مقاله ارائه یک مدل بهینه طراحی محدودیت گردش در شبکه های شهری با تأکید بر حل مسئله تخصیص ترافیک

هاجر کریمیان سیچانی

کارشناس ارشد ریاضی کاربردی- دانشگاه صنعتی امیرکبیر تهران

علیرضا معمارمقدم

دانشجوی دکتری مهندسی الکترونیک- دانشگاه اصفهان، پژوهشکده الکترواپت

سید مهدی تشکری هاشمی

استاد دانشکده ریاضی و علوم کامپیوتر- دانشگاه صنعتی امیرکبیر تهران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
Sheffi, Y., 1985, Urban transportation networks: Equilibrium analysis with mathematical ...
Harwood, D.W., J.M. Mason, and R.E. Brydia, 1999, Design policies ...
Cipriani, E. and G. Fusco, 2004, Combined signal setting design ...
Ying, J.Q., H. Lu, and J. Shi, 2007, An algorithm ...
J.Long, 2010, A turning restriction design problem in urban road ...
Kuanmin, C. and L. Zhizhong, 2006, Analysis of Feature of ...
Zhang, H. and Z. Gao, 2009, Bilevel programming model and ...
Ren, G. and W. Wang, 2009, A Turn-Based Algorithm for ...
Bell, M.G.H., 1995, Alternatives to Dial's logit assignment algorithm. Transportation ...
Nielsen, O.A., R.D. Frederiksen, and N. Simonsen, 1998, Stochastic User ...
Liu, H.X., X. He, and B. He, 2009, Method of ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "ارائه یک مدل بهینه طراحی محدودیت گردش در شبکه های شهری با تأکید بر حل مسئله تخصیص ترافیک" توسط هاجر کریمیان سیچانی، کارشناس ارشد ریاضی کاربردی- دانشگاه صنعتی امیرکبیر تهران؛ علیرضا معمارمقدم، دانشجوی دکتری مهندسی الکترونیک- دانشگاه اصفهان، پژوهشکده الکترواپت؛ سید مهدی تشکری هاشمی، استاد دانشکده ریاضی و علوم کامپیوتر- دانشگاه صنعتی امیرکبیر تهران نوشته شده و در سال 1391 پس از تایید کمیته علمی دوازدهمین کنفرانس بین المللی مهندسی حمل و نقل و ترافیک پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله طراحی شبکه گسسته، برنامه ریزی دو سطحی، محدودیت گردش، تعادل تصادفی کاربر، مسئله تخصیص ترافیک هستند. این مقاله در تاریخ 23 خرداد 1392 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 1194 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که در ادبیات رایج در حوزه حمل و نقل و ترافیک به مسئله طراحی محدودیت گردش (TRDP) که ماهیتاً نوعی مسئله طراحی شبکه گسسته از دیدگاه مدیریت سیستمی به شمار میرود، توجه چندان زیادی نشده است چنانکه در اغلب شبکههای شهری، این تکنیک مدیریتی به صورت تجربی و کاملاً دستی توسط پلیس راهور اعمال می شود. هدف TRDP، بهینه سازی سنجه ... . برای دانلود فایل کامل مقاله ارائه یک مدل بهینه طراحی محدودیت گردش در شبکه های شهری با تأکید بر حل مسئله تخصیص ترافیک با 15 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.