ارزیابی آلودگی خروجی مزارع پرورش ماهی قزل آلا، (مطالعه موردی؛ چشمه سرداب اردل)
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 74
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ESTJ-26-3_001
تاریخ نمایه سازی: 2 تیر 1403
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: یکی از منابع آلودگی در رودخانه ها، تخلیه پساب حاصل از مزارع پرورش ماهی است که سبب کاهش کیفیت آب رودخانه ها جهت استفاده های گوناگون گردیده است. در این تحقیق تاثیر پساب کارگاه های پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان بر میزان پارامتر های فیزیکی و شیمیایی چشمه سرداب رستم آباد منطقه اردل بررسی شد.
روش بررسی: به منظور ارزیابی آلودگی خروجی مزارع پرورش ماهی، پنج کارگاه پرورش ماهی قزل الا احداث شده در حاشیه چشمه سرداب انتخاب شد و در دو فصل تابستان و پاییز سال ۱۳۹۵ میزان پارامتر های فیزیکی و شیمیایی پساب مزارع قزل الا از جمله، pH، دما، اکسیژن محلول، هدایت الکتریکی، نیترات، آمونیاک، فسفات و کدورت مورد آنالیز قرار گرفتند.
یافته ها: طبق نتایج به دست آمده بین مقادیر pH، دما، اکسیژن محلول، هدایت الکتریکی، آمونیاک، فسفات و کدورت در دو فصل تابستان و پاییز از لحاظ آماری اختلاف معنی داری وجود نداشت (۰۵/۰t-test , p>) در حالی که بین مقادیر نیترات در دو فصل تابستان و پاییز از لحاظ آماری اختلاف معنی داری وجود داشت (۰۵/۰, p< t-test).
بحث و نتیجه گیری: به طور کلی میزان پارامتر های فیزیکی و شیمیایی در فصل تابستان در مقایسه با فصل پاییز بیش تر بود. افزایش در مقدار پارامتر های مورد بررسی در ماه های گرم احتمالا به علت افزایش دما و کاهش دبی آب است، علاوه بر عوامل ذکرشده، افزایش فعالیت های سوخت و ساز و تراکم ماهی ها در این فصل می تواند باعث افزایش در مقدار پارامترهای فیزیکی و شیمیایی گردد.
نویسندگان
سحر امینیان
کارشناسی ارشد تکثیر و پرورش آبزیان، گروه شیلات و محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.
رسول زمانی احمدمحمودی
دانشیار گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران. (مسوول مکاتبات)
فرزانه نیکوخواه
استادیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.