تاثیر دوره های کوتاه مدت محرومیت غذایی و تغذیه مجدد بر مقاومت بچه ماهی کلمه دریای خزر (Rutilus caspicus) نسبت به شوری آب دریای خزر: عملکرد رشد، شاخص استرس و پاسخ ایمنی
محل انتشار: فصلنامه تغذیه آبزیان، دوره: 7، شماره: 2
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 68
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JANB-7-2_002
تاریخ نمایه سازی: 13 خرداد 1403
چکیده مقاله:
این مطالعه با هدف بررسی توان بچه ماهیان کلمه دریای خزر (Rutilus caspicus) (g ۰۱۸/۰ ± ۴/۱) در تحمل شوری آب دریای خزر به روش انتقال مستقیم طی دورههای کوتاه مدت گرسنگی و تغذیه مجدد به مدت ۶۰ روز انجام شد. به این منظور، ۴۵۰ عدد بچهماهی بهطور تصادفی در پنج گروه توزیع شد: سه گروه از ماهیان پس از قرار گرفتن در دورههای محرومیت غذایی ۳، ۵ و ۷ روز (۳S، ۵S و ۷S)، به مدت ۱۰ روز مجددا تغذیه شدند و این چرخه به مدت ۴۶ روز تکرار شد. گروه چهارم، در تمام مدت آزمایش در محرومیت غذایی قرار گرفتند (S) و گروه پنجم بهطور پیوسته تغذیه شدند (F یا گروه کنترل). تمام ماهیان بهطور مستقیم به آب دریای خزر بهمدت ۱۴ روز انتقال داده شدند و طی این مدت نیز غذادهی نشدند. عملکرد رشد در تمامی تیمارهای مورد آزمایش محاسبه شد. برخی از شاخصهای استرس (اسمولالیته، کورتیزول و گلوکز) و پاسخ ایمنی (ایمونوگلوبولین کل و فعالیت لیزوزیم) نسبت به دورههای متناوب تغذیهای و افزایش ناگهانی شوری در بدن ماهیان اندازه گیری شد. بر اساس نتایج بهدست آمده، ماهیان گروههای ۳S و ۵S، پس از گروه F، دارای نرخ رشد مناسبی بودند. میزان اسمولالیته، کورتیزول و گلوکز آنها پس از انتقال شوری و عدم تغذیه به مدت دو هفته نسبت به گروه F تفاوتی نشان نداد و دستگاه ایمنی آنها نیز تحریک نشد. بنابراین، بچه ماهیان کلمه با دورههای گرسنگی کوتاه مدت، نه تنها تحت تاثیر استرس فیزیولوژیک ناشی از گرسنگی و افزایش شوری قرار نمیگیرند، بلکه عملکرد رشد آنها نیز بهواسطه زندگی در محیط ایزواسموتیک دریای خزر بهبود مییابد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
رابعه ناعمی
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه و فنی مهندسی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، گلستان
سیده آیناز شیرنگی
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه و فنی مهندسی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، گلستان
حسین آدینه
گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس، گنبد کاووس، گلستان
حدیثه کشیری
گروه تولید و بهره برداری، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، گلستان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :