مکانیابی پناهگاه های چند منظوره با تاکید بر اصول پدافند غیرعامل (مطالعه موردی: شهر اصفهان)
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 66
نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_DPMK-14-1_001
تاریخ نمایه سازی: 29 اردیبهشت 1403
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: در جهان امروز، مبحث پدافند غیرعامل به قدری دارای اهمیت است که کشورهای توسعه یافته بخش مهمی از برنامه ریزی های جامع و ملی خود را به آن اختصاص می دهند. در کشورهای در حال توسعه همچون ایران که زیرساخت های شهری هنوز در حال احداث است، ضرورت توجه به پدافند غیرعامل شهری برای کاهش حجم خسارات بیشتر مورد توجه است؛ پژوهش حاضر با هدف جانمایی پناهگاه های شهری با رویکرد پدافند غیرعامل در سطح شهر اصفهان تدوین شده است.
روش: برای پاسخ به سوال پژوهش، ۱۰ شاخص مکان یابی پناهگاه های شهری در قالب چهار معیار کلی (جمعیتی، عملکردی، کالبدی و طبیعی- محیطی)، انتخاب و با بهره گیری از مدل فرآیند تحلیل شبکه ای(ANP) ضریب اهمیت معیارها و زیرمعیارها مشخص و ضرایب به دست آمده در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) در لایه های اطلاعاتی تاثیر داده شد. با هم پوشانی آنها، پهنه های مستعد جهت ساخت پناهگاه های شهری شناسایی شده است.
یافته ها: نتایج پژوهش نشان می دهد از بین معیارهای کلی، دو معیار «جمعیتی» و «عملکردی» به ترتیب با وزن ۰/۴۲۹ و ۰/۳۲۱ و از بین شاخص ها، دو شاخص «نزدیکی به مکانهای پرتراکم جمعیتی» و «استقرار در فاصله مناسب از اهداف دشمن» به ترتیب با وزن ۰/۳۰۳ و ۰/۱۲۶ بیشترین ضرایب اهمیت را به خود اختصاص داده اند. نتایج حاصل از تحلیل ترکیبی -GIS ANP نشان داد که مناطق شمال شرقی و جنوب شرقی دارای ظرفیتی مستعد برای احداث پناهگاه می باشد.
نوآوری پژوهش: ضرورت بکارگیری اصول و راهبردهای عملیاتی دفاعی غیرعامل باتاکید بر اصل همجواری برای مکانیابی پناهگاه های شهری است. نوآوری پژوهش حاضر در شاخص های بکارگرفته شده و همچنین محدوده مورد مطالعه می باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
احمد حجاریان
University of Isfahan, Isfahan, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :