آینده پژوهی تنش و بحران آب در ایران

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 308

نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_SSJJ-8-4_004

تاریخ نمایه سازی: 29 اردیبهشت 1403

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: آب به عنوان یکی از مولفه های موثر بر بحران های سیاسی و امنیتی داخل کشورها، روابط بین دولت ها و یکی از چالش های مهم قرن حاضر به شمار می رود. بحران کمبود آب در سطح جهانی و منطقه ای، تمایلات سیاسی و اقتصادی خاصی را در مناسبات بین المللی شکل داده است. این موضوع و پیامدهای آن، در مناسبات بین المللی ایران با کشورهای همسایه تاثیر به سزایی خواهد داشت و به نقش مدیریت منابع آب اهمیت ویژه ای می بخشد؛ از این رو، مدیریت منابع آب نقش مهمی را در کاهش تنش آب و شکل گیری امنیت پایدار در مناطق مختلف جغرافیایی ایران ایفا خواهدکرد.روش: پژوهش حاضر با رویکرد آینده پژوهی و به روش توصیفی به دنبال تحلیل شاخص های بحران آب (بارش، آب زیرزمینی و سطحی) بااستفاده از داده های ماهانه بارش، پیزومتری و هیدرومتری در محدوده فلات مرکزی ایران است. نقشه پهنه بندی سطوح بحران براساس داده های فضایی ایستگاه ها، در نرم افزار جی. آی. اس تهیه و پس از آن، نقشه وضعیت تنش و ناآرامی در سطح مناطق مختلف حوضه فلات مرکزی برای ده سال آینده ایران تهیه شد.یافته­ ها: شاخص­های تحلیل آب در حوضه آبریز فلات مرکزی پایین­تر از حد معمول و در سطوح بحرانی، دسته بندی می شوند. نشانه های بحران با تنش و ناآرامی های چند سال اخیر در استان­های یزد و اصفهان آغاز شده و پیش بینی روند بلندمدت ده سال آینده در نرم افزار درینک نشان دهنده کاهش مساحت تنش سطح ۲ از ۵۵ درصد به ۴۶ درصد در۱۰ سال آینده و افزایش مساحت تنش سطح ۳ از ۱۲ درصد به ۲۰ درصد در ده سال آینده است و دامنه ناآرامی و تنش از استان های اصفهان و یزد به استان­های تهران و البرز کشیده خواهد شد.نتایج: تنش منابع آب در سناریوی ده سال آینده حوضه آبریز فلات مرکزی نشان از گسترش مساحت مناطق با سطوح تنش شدید و خیلی شدید دارد و این یعنی در۱۰ سال آینده بر پایه سناریو شبیه سازی تغییر اقلیم، وضعیت مدیریت منابع آب بحرانی تر خواهد بود و گسترش تنش از سطوح با تنش پایین تر به سمت سطوح با تنش شدید پیش خواهدرفت و این مناطق (استان های تهران و البرز) به لحاظ شرب، کشاورزی و صنعت دچار تنش آبی می شوند.

کلیدواژه ها:

واژگان کلیدی: بحران آب ، آینده پژوهی ، تنش و ناآرامی ، حوضه آبریز فلات مرکزی ، تغییر اقلیم

نویسندگان

یحیی میرشکاران

استادیار گروه جغرافیا، دانشگاه جامع علوم انتظامی امین، تهران، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • ابراهیمی خوسفی، محسن؛ ابراهیمی خوسفی، زهره (۱۴۰۲). تحلیل روند تغییرات ...
  • https://es.tesrc.ac.ir/article_۲۴۷۳۱۵.htmlآفتابی، زکیه؛ کاویانی، مراد؛ کاردان مقدم، حمید (۱۴۰۲)، تدوین راهبرد ...
  • https://quarterly.risstudies.org/article_۱۷۲۲۴۲.htmlتوحیدی، مهرداد؛ آزاد ارمکی، تقی؛ توکل کوثری، سید محمدعلی؛ جلایی ...
  • https://www.sid.ir/paper/۲۲۵۶۹۱/fadownloadbottomنوری امام زاده، حسن؛ میرشکاران، یحیی (۱۳۹۹). اثر دگرگونی­های آب ...
  • HadiPour, S., Abd Wahab, A. K., & Shahid, S. (۲۰۲۰). ...
  • Moradi, H., A. Sepahvand and M. Khazayi. (۲۰۱۷). Assessment of ...
  • Tabari, H., Nikbakht, J., and Talaee, P. H. (۲۰۱۵). Hydrological ...
  • نمایش کامل مراجع