تعیین صفات موثر در عملکرد ارقام و لاین های امیدبخش سویا تحت تنش خشکی با استفاده از روش های چندمتغیره
سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 113
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SUST-34-1_012
تاریخ نمایه سازی: 17 اردیبهشت 1403
چکیده مقاله:
اهداف: تنش خشکی یک محدودیت بزرگ در تولید و عملکرد پایدار گیاهان زراعی از جمله سویا بوده و شناسایی ژنوتیپ های متحمل به کم آبی می تواند یک راهکار ارزشمند در مقابله با این معضل باشد. مواد و روش: آزمایش بصورت اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سال ۱۳۹۹ در شهرستان اهر اجرا شد. تیمارها شامل سطوح قطع آبیاری (۱-بدون تنش ۲- تنش بعد از گلدهی ۳- تنش بعد از نیام دهی) به عنوان عامل اصلی و تعداد ۱۰ ژنوتیپ سویا به عنوان عامل فرعی در چهار تکرار اجرا شد. یافته ها: با افزایش تنش از مرحله گلدهی به مرحله نیام دهی عملکرد و اجزای عملکرد به دلیل افرایش مدت زمان اعمال تنش کاهش داشتند و نسبت به شرایط بدون تنش کاهش نشان دادند. تیمار بدون تنش (نرمال) نسبت به تیمار تنش بعد از نیام دهی ۷۵/۱۱ درصد عملکرد بیشتری داشت. بر اساس نتایج مقایسه میانگین عملکرد دانه لاین آرین و رقم DPX به عنوان ارقام برتر و لاین های کوثر، پارسا و صبا به عنوان لاین های ضعیف انتخاب شدند. در شرایط نرمال صفت تعداد نیام بارور وارد مدل شد، در شرایط تنش بعد از گلدهی صفت تعداد نیام در بوته وارد مدل شد و در شرایط تنش بعد از نیام دهی صفات عملکرد کاه و کلش و وزن دانه در هر نیام وارد مدل شدند و اولین متغیر وارد شده به مدل در این سطح از تنش عملکرد کاه و کلش بود که به تنهایی ۸۷/۰ تغییرات را توجیه می کرد و سپس متغیر وزن دانه در هر نیام وارد مدل گردید.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
رسول سیفی
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه آموزش مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، رشته ژنتیک و به نژادی گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه
سدابه جهانبخش گده کهریز
استاد، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی
سلیم فرزانه
دانشیار، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی
علی عبادی
استاد، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی
صابر سیف امیری
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی مغان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :