ارزیابی روش های برآورد آبدهی سالانه حوضه آبریز هیدرولوژی سد و شبکه آبیاری زهکشی استلج

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: بیست و دومین کنفرانس هیدرولیک ایران
  • کد COI اختصاصی: IHC22_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 45
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صادق پرتانی

گروه مهندسی آب دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه بجنورد، ایران

غلامحسین اکبری

گروه مهندسی آب دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه بجنورد، ایران

حسن زیرآبادی

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی آب، دانشگاه بجنورد، ایران

علی جعفری

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی آب، دانشگاه بجنورد، ایران

چکیده

رودخانه استلج از سرشاخه های رودخانه کلنجین از کوه های بیوک بوده دره وکوه قره بادقاجان سرچشمه گرفته و پس از اتصال سرشاخه غنچارچای دربالادست روستای استلج و عبور از حاشیه روستای استلج، با جهت عمومی جنوب به شمال، از کنار روستاهای گاوزمین، توآباد، کلنچین، ارتش آباد، بادغین،ایلدرچین، ساغران الیا و سفلی و عباس آباد عبور نموده و در پایین دست روستای آبگرم به رودخانه خررود می پیوندد. با توجه به مشاهدات محلی و صحبت های انجام شده با بهره برداران آب رودخانه استلج و همچنین بررسی میزان آب مصرفی برای مصارف کشاورزی اراضی آبیاری پایین دست با توجه به الگوی کشت در شرایط موجود، میزان آورد محاسبه شده رودخانه استلج در محل سد، مورد ارزیابی قرار گرفت . بنظر میرسد نتایج بدست آمده از روش تجربی خوزلا، آبدهی متوسط سالانه را غیر منطقی و دست بالاو نتایج بدست آمده از روش تجربی جاستین، آبدهی متوسط سالانه را کم و دست پایین محاسبه می نمایند.آورد رودخانه استلج (کلنچین چای) در محل ایستگاه های ارتشآباد و عباس آباد به ترتیب ۵ / ۲۱ و ۲۳ / ۲ میلیون مترمکعب در سال می باشد که با اضافه نمودن مقادیر برداشت های بالادست حداقل به میزان ۸۸ / ۸ و ۶ / ۱۴ میلیون مترمکعب بر اساس اعلام رسمی حقابه ها در سال ۱۳۴۵ توسط وزارت آب و برق، که با توجه به توسعه اراضی کشاورزی تا کنون، حدود ۳۰ درصد افزایش داشته است، آورد رودخانه در این دو محل به ترتیب حدود ۳۳ و ۴۲ میلیون مترمکعب می گردد . نسبت میزان برآورد شده متوسط سالانه آبدهی رودخانه در محل محور ۱ معادل ۸ / ۲ میلیون مترمکعب به آورد رودخانه در محل ایستگاه عباس آباد حدود ۷ / ۶ درصد می گردد. به طور کلی نتایج روش های تجربی برای برای محاسبه آبدهی و ضریب رواناب قابل اعتماد نیست. با توجه به اهمیت آمار و اطلاعات پایه در برآورد آبدهی رودخانه استلج، ایستگاه هیدرومتری در حد فاصل محور ۱ و ۲ احداث گردیده که پیشنهاد میشود آمار برداری از این ایستگاه بصورت فعال انجام پذیرد .

کلیدواژه ها

بارش سالانه، روش های برآورد آبدهی، استلج

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.