خوانش فرهنگی مفاهیم انقلاب اسلامی در فضاهای شهری :جستاری پیرامون نقش مولفه های تاثیرگذار بر شکل گیری المانهای شهری در ایران پس از انقلاب

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی معماری،عمران،شهرسازی،محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU03_2415
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 39
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کاظم شهاوند

دانشجوی دکترای تخصصی معماری، گروه معماری، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.

سیده صدیقه میرگذارلنگرودی

استادیار گروه معماری، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.

چکیده

وقوع انقلاب اسلامی سرآغاز تحولی جدید در عرصه سیاسی ، اجتماعی و فرهنگی در ایران گردید و نقطه عطفی در رشد و گسترش هنر معماری در ایران به شمار می آید. این پژوهش به دنبال کشف عوامل تاثیرگذار بر شکل گیری المانهای شهری پس از انقلاب به میانجی مفاهیم و مولفه های فرهنگی انقلاب اسلامی ایران است و سعی دارد به این پرسش پاسخ دهد که » مفاهیم انقلاب اسلامی ایران چگونه در طراحی نماد یا المانهای معاصر پس از انقلاب، نمود پیدا کرده است ؟ و این خوانش فرهنگی المانهای شهری را با چه مولفه هایی می توان صورتبندی نمود؟.« این تحقیق به لحاظ »ماهیت «، از گونه تحقیقات »کیفی « و به لحاظ »قصد« از پژوهش ، »تفسیری « است که شیوه مواجهه ی طراحان با مفاهیم انقلاب اسلامی را درک و بینش جدیدی تولید می کند. گردآوری دادهها مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و مشاهدات میدانی می باشند. این پژوهش نشان می دهد که با پیروزی انقلاب اسلامی ایران در بهمن ماه سال ۱۳۵۷شمسی ، شور و التهابی که همه کشور را فراگرفته بود به عرصه فرهنگ وهنر سرایت کرد و معماران بر اساس فضای معنوی همسو با فرهنگ اسلامی ، نمادها و المانهای ایرانی -اسلامی در معماری و شهرسازی را بکار گرفتند و در فضا و فرم ساختمان به آن جان بخشیدند و به واسطه عقاید، اندیشه ها، ارزش و آرمانهای جامعه ، عناصری چون: حجاری نماد شیر وخورشید در سردر و نمای ساختمان ، نصب مجسمه شاهی درمیادین ، استفاده از اسامی خاندان شاهی -پهلوی درنامگذاری میادین و خیابان بندی شهرها، و طرح های بیگانه از هنرمعماری خارج شد و همسو با حرکت های مردمی و حال و هوای دینی - مذهبی حاکم بر جامعه انقلابی ، نمادهایی مبتنی بر اندیشه های اسلامی و انقلابی با محتوای پیامهای دینی ،حماسی و فکری وتوجه ویژه به مفاهیم و ارزش های انقلابی به صورت هنری ،آموزنده وکاربردی خلق گردید و تا امروز بعد از چهار دهه در معماری معاصر پس از انقلاب نمود پیدا کرده است .

کلیدواژه ها

المان شهری ، انقلاب اسلامی ایران، بازخوانی ، فرهنگ ، معماری معاصر.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.