تحلیل مفاهیم نگاره دیوان در دو اثر محمدسیاه قلم بر مبنای عالم خیال و قوه متخیله در اندیشه سهرودی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی معماری،عمران،شهرسازی،محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU03_1521
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 69
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب رسولی

دانشجوی کارشناسی ارشد پژوهش هنر، دانشکده هنر و معماری ، دانشگاه گیلان،

حسینعلی عابدوست

دانشیار گروه گرافیک ، دانشکده هنر و معماری ، دانشگاه گیلان

چکیده

شهاب الدین سهروردی از جمله متفکرانی است که به عالم خیال و قوه متخیله پرداخته است . از نظر او عالم خیال و قوه متخیله به دو قسمت روحانی و ظلمانی تقسیم می شوند و موجوداتی مانند دیو و اهریمن در عالم ظلمانی و دخانی وجود دارند. از دیرباز نقش موجودات اسطوره ای و اهریمنی در آثار برخی از هنرمندان مشاهده می شود، محمدسیاه قلم یکی از هنرمندانی است که در آثارش این موجودات اهریمنی ، ساکن در عالم ظلمانی دیده می شود. هدف از این پژوهش مفهوم شناسی تصویرپردازی دیو در دو اثر سیاه قلم بر مبنای عالم خیال و قوه متخیله سهرودی است . سوالات اصلی پژوهش بدین شرح است : نقش موجودات اهریمنی مانند دیو در آثار محمدسیاهقلم نشات گرفته از چه عالمی است ؟ آیا محمدسیاهقلم آثار خود را بر طبق صفات اسطوره اهریمنی در وجود انسان به تصویر کشیده است ؟ روش انجام پژوهش توصیفی _تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات، اسنادی _ کتابخانه ای و تجزیه و تحلیل کیفی است . نتایج پژوهش نشان می دهد: موجودات اسطورهای در آثار سیاهقلم که نیمی انسان و نیمی حیوان هستند و به شکل دیو ترسیم شده اند، ماهیت ظلمانی دارند و غرق در سیاهی و ظلمت هستند و به نوعی صفت های بد و اهریمنی در وجود هر انسان را نشان می دهند. دیوهای سیاهقلم صفات اهریمنی و خلق و خوی زشت و حیوانی انسان همچون خوشی های زودگذر دنیا، زورگویی و شرارت را به نمایش گذاشته اند. این موجودات مخوف و بد صفت همان ساکنان عالم ظلمانی و دخانی اند.

کلیدواژه ها

اسطوره، دیو، محمدسیاه قلم ، عالم خیال و قوه متخیله ، سهروردی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.