بررسی ویژگی های مساجد دوره ایلخانی خراسان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی معماری،عمران،شهرسازی،محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU03_1427
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 82
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مبینا چاه ستاره

دانشجو کارشناسی مرمت بناهای تاریخی دانشگاه حکیم سبزواری

سجاد فسنقری

دانشجو کارشناسی مرمت بناهای تار ی خی دانشگاه حکیم سبزواری

زینب مرادی

عضو هیئت علمی دانشگاه حکیم سبزواری

چکیده

شرق ایران در ادوار مختلف تاریخی خود، دارای اهمیت سیاسی ، اقتصادی ، نظامی و فرهنگی بوده است ، ویژگی های خاص این منطقه ، این اهمیت را در طول تاریخ برای این منطقه به همراه داشته است . آنچه در ارتباط با تاریخ فرهنگ و تمدن در این دوره دارای اهمیت است مرکزیت قرار داشتن خراسان است . بنابراین زادگاه اولین هنر اسلامی ایرانی را می توان خراسان معرفی کرد و از آن جایی که معماری اسلامی ایرانی برای اولین بار خود را در مساجد نمایان ساخت ، بررسی معماری مساجد خراسان در سده های اولیه لازم به نظر می رسد هم زمان با فتوح مسلمین در خراسان مساجدی بنا شد که بر اساس مطالعه مسلمانان هر شهری که فتح می کردند، در راستای تعالیم اسلامی و سیرهی پیامبر، مسجدی بر اساس مدل مسجد پیامبر در شهرها بود. البته به مرور زمان تغییراتی در ساختمان مساجد ایجاد شد. بخشی از مساجد ایلخانی در خراسان عبارتنداز: مسجد جامع سبزوار ،آق قلعه ، شیخ احمد جامی و خسروشیر که نتایج حاصله ازبررسی حاکی از آن است در دوره ایلخانی دگرگونی هایی در تناسب و نیازش ساختمان ها رخ داد و ساختمان هایی با اندازه بسیار مرتفع و باریک ساخته شد، تعیین این تناسبات نشان می دهد که روح معماری ایلخانی در تلاش برای نشان دادن عظمت و شکوه بوده است . یکی از هنرهایی که در این دوره مورد توجه بوده است هنر گچبری است . که آثار زیادی از آن در قالب تزیینات معماری است . معماری دوره ایلخانی جنبه جهانی ، امپراتوری و جنبه محلی داشت . در دروه ایلخانی در پایه ریزی طرح مسجد از هندسه گوناگون و متنوعی استفاده شده است ، این امر به این دلیل است که در معماری این دوره بر محور عمودی تاکید بسیاری دارند. لذا در این جستار به معرفی معماری برخی مساجد دوره ایلخانی در خراسان می پردازیم .

کلیدواژه ها

دوره ایلخانی ، ویژگی معماری ، تزئینات معماری ، خراسان، مسجد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.