بازشناسی مفهوم خودبسندگی از نگاه استاد محمد کریم پیرنیا در معماری دوره پیش اسلامی ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی معماری،عمران،شهرسازی،محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU03_0439
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 41
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمحمددانیال حسینی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری ،دانشکده مهندسی عمران ومعماری ، دانشگاه شهیدچمران اهواز ،اهواز،ایران

چکیده

استاد محمد کریم پیرنیا، معماری ایرانی را دارای پنج ویژگی دانسته و اصل چهارم به خودبسندگی اشاره نموده است . خودبسندگی یعنی بوم آوری یا ایدری معنا دارد و طبق مفاهیم آن، بناهای ایرانی به شیوه ای ساخته شده اند که در آن ها امکان بهره گیری از مصالح بوم آور نظیرخشت ، آجر، گچ ، سنگ ، چوب ، فلز ، شیشه و کاربرد ملات های عایق بندی چون آهک ،خاک،قیر،رنگ فراهم باشد. معماران ایرانی از دیرباز کوشیده اند که در آثار خود از مواد و مصالحی استفاده نمایند که از نزدیکترین محل قابل دسترس باشد و تهیه آن ها نیازمند مراجعه به اماکن دوردست نباشد. که استاد محمد کریم پیرنیا این موضوع را بوم آور یا خودبسندگی نامیده است . در این نوشتار سعی شده ضمن بررسی کلی معماری دوره پیش از اسلام ایران، از دیدگاه استاد پیرنیا، مفهوم و مصادیق اصل خودبسندگی در معماری این دوره مورد تحلیل قرار گیرد و بنای این دوره کامل از این ویژگی بهره می برند.در این مقاله از شیوه ی تحقیقی توصیفی تحلیلی بهره گرفته شده که با استفاده از منابع کتابخانه ای و سایت های اینترنتی و نشریه های مرتبط با موضوع انجام شده است .

کلیدواژه ها

خودبسندگی ، پیش از اسلام، محمد کریم پیرنیا، معماری ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.