مولفه های ارتقابخشی به کیفیت محور شهری مورد مطالعاتی : چهارباغ عباسی اصفهان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی معماری،عمران،شهرسازی،محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU03_0134
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 19
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید رفیعی دهاقانی

کارشناسی ارشد معماری دانشگاه مازندران

محمدرضا سرتیپی اصفهانی

کارشناسی ارشد معماری منظر دانشگاه تهران

چکیده

منظرشهری ، گونه ای از منظر است که در بستر شهر اتفاق می افتد. بازیگران این صحنه شهری ، شهرونداناند که ادراک ایشان، منظر شهری آن شهر را تشکیل می دهد. محورهای شهری یکی از مهم ترین مصادیق منظر شهری و فضاهایی است که حیات شهری در آن اتفاق می افتد. چهارباغ عباسی اصفهان یکی از محورهای فعال و ارزشمند تاریخی شهر اصفهان می باشد. محوری که ساختار توسعه شهری اصفهان صفوی را تشکیل داده و در عین حال خیابانی تفرجی برای استفاده عموم ایجاد کرده است . این محور از گذشته تا امروز، شاهد حضور مردم با سلایق ، فرهنگ ها، سنین و جنسیت های مختلف بوده است . این محور تاریخی در طول زمان تحولات بسیاری داشته است که یکی از مهم ترین آنها، تغییر محور از حالت سواره-پیاده، به محور مختص پیاده در سالهای اخیر است .استقبال بی نظیر انسانها یکی از مهم ترین علائم موفقیت یک فضای شهری می باشد و پیادهمحور شدن آن، استقبال افراد را افزایش داده است . اما سوالی که در این مورد مطرح می شود، این است که چه عواملی باعث شده این محورشهری ، فعال بوده و افراد با نیازهای مختلف را به خود جذب نماید؟ برای یافتن پاسخ این پرسش ، بهتر است ترجیحات مردم به عنوان مخاطبین فضا مورد مطالعه قرار گیرد چرا که منظر شهری ، ادراک و برداشت مردم شهر از آن شهر می باشد. به این منظور، برای طبقه بندی کیفیت از روش (Quality Sorting) استفاده شده است و دادههای به دست آمده از پرسشنامه های توزیع شده بین مخاطبین ، با کمک دانش روانشناسی محیطی تحلیل شده و با کنکاش بین نظر مخاطبین ، پرتکرارترین کلیدواژهها به عنوان برخی از اساسی ترین مولفه های غنای کیفیت چهارباغ عباسی نزد مردم شناسایی و استخراج گشته اند. در انتها نیز نقد محور موجود در قالب پیشنهاداتی از دیدگاه مردم ارائه شده که به طراحان و پژوهشگران با مطالعه تخصصی و تحلیل پارامترهای مثبت و نقدهای منفی محور چهارباغ عباسی به عنوان یک منظرشهری موفق و فعال، در خلق محیط های شهری با کیفیت بالا کمک خواهد کرد.

کلیدواژه ها

محیط، روان شناسی محیطی ، محور شهری، قرارگاه اجتماعی، چهار باغ اصفهان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.