بررسی عملکردهای مهندسی باد در عناصر معماری بومی سیستان و سایر مناطق گرم و خشک ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: سومین کنفرانس بین المللی معماری،عمران،شهرسازی،محیط زیست و افق های هنر اسلامی در بیانیه گام دوم انقلاب
  • کد COI اختصاصی: ICACU03_0086
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 66
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا آریاپاک

دانشجوی کارشناسی ارشد باستان شناسی، دانشگاه مازندران

سیدرسول موسوی حاجی

استاد باستان شناسی، دانشگاه مازندران

رضا مهرآفرین

استاد باستان شناسی، دانشگاه مازندران

چکیده

معماری در مناطق مختلف بیانگر ارتباط تنگاتنگ معماری بومی با محیط جغرافیایی آن منطقه است . بهره گیری از جنبه های اقلیمی برای ایجاد شرایط محیطی مناسب ، رکن اولیه معماری بومی ایران است . با توجه به اقلیم در نواحی مختلف به ویژه در مناطق گرم و خشک ، عناصر معماری به اشکال و انواع مختلفی ساخته شده اند. یکی از مهمترین عناصر موجود در طبیعت باد است . ایرانیان نه تنها با مهارت توام با نوآوری توانسته اند بر شرایط سخت اقلیمی غلبه کنند بلکه با بهره گیری از انرژی باد توانستند آن را در جهت رفع نیاز و ایجاد آسایش بکار ببندند که برخی مناطق ایران مانند سیستان به دلیل بادخیز بودن خلاقیت های منحصر به فردی را در راستای مهندسی کردن باد به نمایش گذاشتند. از این رو در این پژوهش سعی بر آن است که با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و بهره گیری از روش توصیفی - تحلیلی کارکردهای مختلف باد در ابنیه و عناصر بومی ایران مورد بررسی قرار گیرد. نتایج بدست آمده نشان می دهد که به طور کلی رایج ترین عملکردهای باد در عناصر معماری ایران، خنک کردن و تهویه هوا، خنک نگه داشتن مواد غذایی ، قابل شرب نگه داشتن آب و خشک کردن محصولات باغی است که البته معماران و سازندگان سیستانی با نبوغ خود از انرژی باد در جهت آسیاب کردن غلات و بیرون کشیدن آب چاه نیز بهره بردند.

کلیدواژه ها

مهندسی باد، سیستان، آسباد، معماری بومی ، باستان شناسی مناطق گرم و خشک ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.