تعیین سطح سرمی لاکتات دهیدروژناز مبتلایان به COVID-۱۹ و عوامل موثر بر مرگ و میر آنان در شهر چابهار (۱۴۰۰)
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 139
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_GOUMS-25-4_009
تاریخ نمایه سازی: 8 اسفند 1402
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: ویروس کرونا با بروز مکانیسم هایی همچون افزایش ترومبوز می تواند منجر به نارسایی ارگان ها شود که در پی آن لاکتات دهیدروژناز افزایش می یابد. این مطالعه به منظور تعیین سطح سرمی لاکتات دهیدروژناز مبتلایان به COVID-۱۹ و عوامل موثر بر مرگ و میر آنان انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی تحلیلی روی ۲۱۲ بیمار (۵۷ مرد و ۱۵۵ زن) مبتلا به COVID-۱۹ با میانگین سنی ۴۹.۱۹±۱۰.۶ سال مراجعه کننده به بیمارستان امام علی(ع) شهر چابهار طی شش ماه اول سال ۱۴۰۰ انجام شد. پس از کسب رضایت آگاهانه و اطلاعات دموگرافیک، از بیماران خون محیطی هپارینه اخذ شد. سطح لاکتات دهیدروژناز با استفاده از دستگاه اتوآنالیزور تعیین شد.
یافته ها: ۲۹ نفر (۱۳.۶۷%) از بیماران فوت نمودند. میانگین سطح سرمی لاکتات دهیدروژناز بیماران فوت شده (۷۰۸.۴۲۰±۹۶.۲۵ U/L) در مقایسه با بیماران در قید حیات (۶۴۰.۳۶۰±۹۶.۸۰ U/L) از نظر آماری معنی داری نبود. در مقایسه بین دو گروه زنده مانده و فوت شده ۲۵ درصد بیماران فوت شده در بخش مراقبت های ویژه بستری و ۹۰.۹۰% بیماران زنده مانده در بخش داخلی بستری بودند (P<۰.۰۵). همه فوت شدگان و ۸۵.۸۵% زنده ماندگان سن ۴۰ سال و بیشتر داشتند و این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود. ۲۴.۵۶% جانباختگان مرد و ۹۰.۳۲% بیماران زنده مانده زن بودند (P<۰.۰۵). ۲۲.۷۲% جانباختگان دارای تحصیلات دانشگاهی و ۸۸.۶۹% بیماران زنده مانده دارای تحصیلات دیپلم و زیر دیپلم بودند (P<۰.۰۵). ۷۱.۴۲% بیماران فوت شده لاغر و ۹۱.۳۷% بیماران زنده مانده دچار اضافه وزن بودند (P<۰.۰۵).
نتیجه گیری: بین سطح سرمی لاکتات دهیدروژناز بهبودیافتگان و جان باختگان بیماری COVID-۱۹ تفاوتی وجود نداشت. سن ۴۰ سال و بیشتر، شاخص توده بدنی لاغر و چاق مرضی، جنسیت مرد و نیاز به بستری در بخش مراقبت های ویژه از عوامل خطر تعیین شدند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
شهاب الدین ملازائی
M.Sc Student of Biochemistry, School of Fundamental Sciences, Payame Noor University, Tehran, Iran.
امیرعباس مینایی فر
Associate Professor, Department of Biology, School of Fundamental Sciences, Payame Noor University, Tehran, Iran.
محبوبه میرحسینی
Associate Professor, Department of Biology, School of Fundamental Sciences, Payame Noor University, Tehran, Iran.
سعدیه دهقانی فیروزآبادی
General Physician, Department of Infectious Diseases & Tropical Medicine, School of Medicine, Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :