جایگاه حفاظتی گونه ای نادر از بنگ دانه (Hyoscyamus tenuicaulis)
محل انتشار: نشریه طبیعت ایران، دوره: 5، شماره: 3
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 289
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IRNAT-5-3_015
تاریخ نمایه سازی: 29 دی 1402
چکیده مقاله:
گیاه Hyoscyamus tenuicaulis Schonbeck- Temesyاز تیره سیبزمینی (Solanaceae) انحصاری ایران می باشد که به صورت لکه ای، پراکنده و آویزان در شکاف سنگها، صخره ها و دیواره عمودی رودخانه ها رویش دارد. این گیاه چندساله و ریزوم دار با ساقه های خیزان یا کاملا آویخته و واژگون، به طول تا ۲ متر می باشد. جایگاه حفاظتی این گیاه براساس معیارهای اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) مورد بررسی قرار گرفته است. سطح تحت اشغال گونه Hyoscyamus tenuicaulis با اندازه گیری میدانی در رویشگاه های آن، ۲۲.۴ کیلومتر مربع و میزان حضور گونه در محدوده انتشار آن، ۱۵۹۵۰۷ کیلومتر مربع برآورد شد. این گونه باتوجه به سطح اشغال، تعداد افراد جمعیت، نوع تجدید حیات که عمدتا از طریق ریزوم های رونده میباشد و کیفیت رویشگاه، به عنوان گونه ای در حال انقراض (Endangered/EN) اعلام می شود. مشاهدات صحرایی نشان داد فقدان مدیریت و بهره برداری بی رویه به عنوان گیاه دارویی از عوامل اصلی تهدیدکننده این گونه کمیاب به شمار می روند. اعلام رویشگاه های حفاظت شده توسط سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور، حفاظت خارج از رویشگاه در باغ های گیاه شناسی ملی ایران و باغ گیاه شناسی زاگرس و بانک ژن منابع طبیعی ایران برای جلوگیری از انقراض باید در برنامه کار حفاظت از این گونه قرار گیرد.
کلیدواژه ها:
جایگاه حفاظتی ، گونه در حال انقراض ، رویشگاه های حفاظت شده ، باغ گیاه شناسی زاگرس ، گونه ای بنگ دانه
نویسندگان
محمد مهرنیا
استادیار، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران
زیبا جم زاد
استاد، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
عادل جلیلی
استاد، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :