پاسخ برخی مشخصه های رویشی و مورفولوژیکی نونهال سمر (Prosopis juliflora (Swartz) DC.) تحت تاثیر عامل های بوم شناختی نور و رطوبت
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 111
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJFPR-23-3_006
تاریخ نمایه سازی: 25 دی 1402
چکیده مقاله:
اهمیت نور و رطوبت به عنوان عامل های بوم شناختی ضروری برای رشد و تولید نهالهایی با ویژگیهای کمی و کیفی بهتر ایجاب میکند که مناسبترین ترکیب تیماری عامل های فوق برای هر گونه به طور علمی محاسبه شود. پژوهش پیش رو اثر برخی از تیمارهای مختلف شدت نور و دوره آبیاری را بر برخی از مشخصه های رویشی و مورفولوژیکی نونهال سمر (Prosopis juliflora (Swartz) DC.) مورد مطالعه قرار می دهد. بدین منظور بذرهای با مبدا مشخص جمع آوری شدند و مطالعه به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در سه مرحله نمونه برداری به اجرا درآمد. در هر ترکیب تیماری از۱۰ گلدان به عنوان ۱۰ تکرار و درمجموع ۱۸۰ گلدان استفاده شد. پس از کاشت، تیمارهای دوره آبیاری در دو سطح روزانه و یک روز در میان و شدت نور در سه سطح نور کامل، ۷۵% نور کامل و ۵۰% نور کامل اعمال شد. سپس مشخصه های کمی مورد بررسی با نمونه برداری تصادفی از نونهال ها در سه مرحله اندازه گیری شد. براساس نتایج، در هر سه مرحله نمونه برداری، اعمال تیمارهای نور و رطوبت باعث ایجاد اختلاف معنی دار در اکثر مشخصه های رویشی و مورفولوژیکی مورد اندازه گیری شد، به طوری که مناسبترین پاسخ مورفولوژیکی رویشی مشخصه های کمی و شاخص کیفی نونهال سمر در پاسخ به تیمار نور کامل با آبیاری یک روز در میان مشاهده شد. اعمال تیمارها تاثیر معنی داری بر نسبت زی توده اندام هوایی به زی توده ریشه نداشت، اما باعث ایجاد اختلاف معنی دار در مقادیر ضریب کشیدگی نهالها شد. نتایج همچنین نشان داد که بیشترین میزان نرخ جذب خالص در تیمار نور کامل با آبیاری روزانه و بیشترین میزان نرخ رشد نسبی در تیمارهای نور کامل می باشد. با توجه به نتایج مشخص شد که گونه سمر نیاز به نور کامل دارد و سایه عاملی محدود کننده برای رشد نونهال های این گونه محسوب می شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
بابک پیله ور
دانشیار، گروه جنگل داری، دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان
حمزه جعفری سرابی
دانشجوی دکتری جنگلشناسی و اکولوژی جنگل، دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان
زهرا میرآزادی
دانشجوی دکتری جنگلداری، دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :