تاثیر دو رقم گیاه فلفل روی پارامترهای زیستی و رشد جمعیت شته سبز هلو، Myzus persicae و واکنش تابعی بالتوری سبز،Chrysoperla carnea در دو نوع سامانه کشت خاکی و هیدروپونیک
محل انتشار: فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی، دوره: 13، شماره: 3
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 81
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IPRJ-13-3_004
تاریخ نمایه سازی: 17 دی 1402
چکیده مقاله:
در این تحقیق، پارامترهای زیستی و رشد جمعیت شته سبز هلو، Myzus persicaeپرورشیافته روی دو رقم فلفل الگانت و جلاپینو در دو نوع سامانه کشت خاکی و هیدروپونیک و واکنش تابعی لاروهای سن سوم بالتوری سبز Chrysoperla carnea نسبت به این آفت در دمای ۲±۲۵ درجهی سلسیوس، رطوبت نسبی ۵±۶۵ درصد و دوره نوری ۱۶ ساعت روشنایی و ۸ ساعت تاریکی مورد بررسی قرار گرفت. بیشترین مقدار نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r) و نرخ خالص تولیدمثل (R۰) شته روی رقم جلاپینو در کشت خاکی (بهترتیب ۲۸۱/۰ بر روز و ۸۹/۶۲ بر نسل) و کمترین مقدار آنها روی رقم الگانت در کشت هیدروپونیک (بهترتیب ۱۷۴/۰ بر روز و ۱۴/۳۴ بر نسل) محاسبه شد. واکنش تابعی لارو سن سوم شکارگر نسبت به پورههای این آفت در تمام تیمارها از نوع دوم به دست آمد. نرخ حمله (a) شکارگر در تیمارهای مختلف بین ۰۴۲۲/۰ تا ۰۶۷۴/۰ بر ساعت و زمان دستیابی (Th) آن بین ۱۹۱۵/۰ تا ۲۱۹۱/۰ ساعت متغیر بود. نتایج نشان داد که رقم جلاپینو در کشت خاکی به علت دارا بودن بیشترین میزان r رقم مطلوبتری برای نشوونما و تولیدمثل شته سبز هلو به حساب میآید. در مقابل، رقم الگانت در کشت هیدروپونیک به دلیل دارا بودن کمترین میزان r از مطلوبیت کمتری برای شته سبز هلو برخوردار است. همچنین، با توجه به پارامترهای واکنش تابعی، به نظر می رسد ارقام الگانت و جلاپینو در کشت هیدروپونیک در مقایسه با کشت خاکی از کیفیت مناسبتری برای اعمال کنترل بیولوژیک روی این آفت برخوردار میباشند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مریم الهی
دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
مهدی حسن پور
دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :