بررسی تغییرات عمکلرد دانه کلزا (Brassica napus L.) و تجزیه مسیر صفات مرتبط با آن در تداخل باعلف هرز خارلته (Circium arvensis)
محل انتشار: چهارمین همایش علوم علف های هرز ایران
سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 97
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
IRANWEED04_227
تاریخ نمایه سازی: 16 دی 1402
چکیده مقاله:
پژوهش حاضر در سال زراعی ۸۸- ۱۳۸۷ در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بوعلی سینا انجام شد. در پایان فصل رشد، از سطح مزرعه ۳ هکتاری آلوده به علف هرز خارلته که تحت کشت کلزای رقم اوکاپی با تراکم ۸۰ بوته در مترمربع بود، ۲۴ نمونه هر کدام به مساحت یک مترمربع ، به صورت تصادفی برداشت گردید. برازش مدل هذلولی دوپارامتری کوزنس نشان داد که عملکرد دانه کلزا در تداخل با خارلته به صورت غیرخطی کاهش یافت . این کاهش در تراکم های اولیه (I) و حداکثر تراکم های ممکنه خارلته (A) به ترتیب ۹/۱۹ و ۷/ ۹۸ درصد برآورد شد.همچنین به ازاء افزایش هر گرم ماده خشک خارلته در واحد سطح نیز صفت مزبور یک درصد کاهش نشان داد و حداکثر تلفات ناشی از حد نهایی تولید ماده خشک علف هرز، ۹۹ درصد به دست آمد. ماده خشک علف هرز نسبت به تراکم آن معیار بهتری برای توصیف تغییرات عملکرد کلزا بود. تعداد شاخه جانبی ، طول غلاف و ارتفاع بوته کلزا با افزایش تراکم علف هرز، کاهش یافت . خارلته در تمامی سطوح تراکمی نسبت به کلزا ارتفاع بالاتری داشت . عملکرد بیولوژیک کلزا با اثر مستقیم و معنی دار ۸۰۶/۰ و اثر غیرمستقیم از طریق تعداد غلاف در بوته و تعداد دانه در غلاف به ترتیب با ۷۸۵/۰ و ۷۳۱/۰ بیشترین همبستگی را با توان تولید دانه کلزا در شرایط رقابت با خارلته داشت . از بین صفات مورفولوژیکی نیز تعداد شاخه جانبی کلزا به طور مستقیم با مقدار ۴۴۸/ و غیرمستقیم از طریق ارتفاع بوته با ۳۲۱/۰ بیشترین تاثیر مثبت را بر عملکرد کلزا دارا بود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
بیژن سعادتیان
کارشناس ارشد رشته زراعت
فاطمه سلیمانی
کارشناس ارشد رشته زراعت
گودرز احمدوند
عضو هیئت علمی گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان