بهره گیری از رویکرد تلفیقی GIS و روش ANP- DEMATEL در جهت رتبه بندی عوامل موثر بر مکان یابی بهینه فضای سبز شهری - مطالعه موردی؛ شهر مسجدسلیمان
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 145
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SEPEHR-32-127_010
تاریخ نمایه سازی: 11 دی 1402
چکیده مقاله:
شهرنشینی پدیده ای در حال پیشرفت است و تحلیل مکان مناسب و نحوه توزیع جغرافیایی فضای سبز شهری در توسعه و آینده شهر نقش بسزایی دارد. اگرچه درگذشته فضاهای سبز، بیشتر در جنبه های زیباسازی و ظاهرسازی سیمای نواحی شهرهای تجلی می یافت، امروزه به دلایل متعددی، به مثابه شش تنفسی شهرها مورد توجه قرار گرفته است. هدف مقاله حاضر، بهره گیری از رویکرد تلفیقی GIS و روش ANP- DEMATEL به منظور رتبه بندی عوامل موثر بر مکان یابی بهینه فضای سبز شهری (مطالعه موردی؛ شهر مسجدسلیمان) است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و با رویکرد تحلیلی- توصیفی است. به منظور گردآوری داده ها، منابع معتبر داخلی و خارجی مرتبط با موضوع مورد مطالعه بررسی و در برخی موارد مطالعات میدانی و مراجعه به سازمان های مرتبط انجام شد. در این پژوهش از تکنیک تلفیقیANP-DEMATEL استفاده شده و وزن معیارها موردمحاسبه قرلر گرفته و در ادامه، لایه های هرکدام از این وزن ها وارد نرم افزار Arc GIS شده است. براساس نتایج پژوهش حاضر ۱۴ معیار بر مکان یابی بهینه فضای سبز شهری در شهر مسجدسلیمان دخیل هستند که این معیارها با اوزان آنها به ترتیب از کم به زیاد عبارتند از: نزدیکی به مراکز مسکونی (۰.۰۹۲۶۳ و رتبه ۱)، نزدیکی به مراکز آموزشی (۰.۰۷۴۲۸ و رتبه ۲)، نزدیکی به مراکز فرهنگی (۰.۰۷۲۶۸ و رتبه ۳)، میزان تراکم جمعیت (۰.۰۷۱۵۴ و رتبه ۴)، نزدیکی به راه های ارتباطی (۰.۰۷۰۹۲ و رتبه ۵)، نزدیکی به مراکز مذهبی (۰.۰۶۹۷۹ و رتبه ۶)، نزدیکی به فضاهای سبز موجود (۰.۰۶۹۶۷ و رتبه ۷)، نزدیکی به مراکز درمانی (۰.۰۶۹۳۴ و رتبه ۸)، نزدیکی به مراکز تجاری (۰.۰۶۹۲۳ و رتبه ۹)، نزدیکی به تاسیسات و تجهیزات شهری (۰.۰۶۹۰۲ و رتبه ۱۰)، نزدیکی به مراکز نظامی (۰.۰۶۸۷۴ و رتبه ۱۱)، نزدیکی به مراکز اداری (۰.۰۶۷۶۱ و رتبه ۱۲)، نزدیکی به مراکز صنعتی (۰.۰۶۷۲۹ و رتبه ۱۳) و نزدیکی به زمین های خالی و بایر (۰.۰۶۷۲۶ و رتبه ۱۴).
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مجید گودرزی
دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی شهری ، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
فرخنده هاشمی قندعلی
دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :