کاربرد ژنتیک سیمای سرزمین در حفاظت و مدیریت حیات وحش
محل انتشار: مجله انسان و محیط زیست، دوره: 17، شماره: 1
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 196
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SRBAU-17-1_010
تاریخ نمایه سازی: 9 دی 1402
چکیده مقاله:
امروزه تکه تکه شدن زیستگاه یک مشکل اساسی در حفاظت از محیط زیست است. حفظ ارتباط زیستگاه ها، نکته ای موردتوجه در بوم شناسی و حفاظت از تنوع گونه ای و ژنتیکی است. این مقاله کاربرد ژنتیک سیمای سرزمین در حفاظت و مدیریت حیات وحش را موردبررسی قرار می دهد. ژنتیک سیمای سرزمین رشته جدیدی است که از ترکیب اکولوژی سیمای سرزمین و ژنتیک جمعیت و آمار مکانی تشکیل شده است. ژنتیک سیمای سرزمین در زیست شناسی حفاظت بسیار مورداستفاده قرار می گیرد. همچنین ژنتیک سیمای سرزمین را می تواند برای ارزیابی اثربخشی پروژه حفاظتی که در حال حاضر وجود دارد مورداستفاده قرارداد. به عنوان مثال، اثر سازه های به وجود آمده در رودخانه ها بر روی جمعیت های ماهی را می توان برآورد کرد و تفاوت روش های اتصال آن ها را مورد ارزیابی قرارداد. از سوی دیگر ژنتیک سیمای سرزمین را می توان در برنامه ریزی یک پروژه جدید حفاظتی و مدیریتی نیز بکار برد. روش های مطالعاتی مختلفی درزمینه ژنتیک سیمای سرزمین گونه ها وجود دارد که به وسیله آن سیمای سرزمین مناسب برای گونه ها می توان انتخاب کرد. ازجمله می توان از نرم افزارهای مختلف و همچنین روش های آماری، نشان گرهای ملکولی و روش های ژنتیکی سیمای سرزمین مناسب برای گونه ها بکار برد. بنابراین ژنتیک سیمای سرزمین را به عنوان یک روش مناسب برای طراحی و کنترل اقدامات حفاظتی و مدیریتی برای دوزیستان، خزندگان، حشرات، پرندگان قادر به پرواز، گیاهان و ماهی های آب شیرین می توان به کار برد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
حمیدرضا کبیری بالاجاده
دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی منابع طبیعی - زیستگاه و تنوع زیستی، دانشکده انرژی و محیط زیست، دانشگاه علوم تحقیقات تهران، ایران. (مسوول مکاتبات)
حمیدرضا رضایی
استادیار گروه محیط زیست، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :