بهینه سازی ساختار شبکه عصبی مصنوعی در پیش بینی دبی رسوب با استفاده از روش تاگوچی
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 48
نسخه کامل این مقاله ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JWMS-12-43_010
تاریخ نمایه سازی: 5 دی 1402
چکیده مقاله:
در دهه های اخیر شبکه های عصبی مصنوعی به عنوان ابزاری موفق در تخمین و پیش بینی پدیده های هیدرولوژیکی به کار گرفته شده اند. اگرچه استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی امکان برآورد بار معلق رسوب رودخانه ها را با دقت و سرعت مناسب فراهم کرده است، اما دقت پیش بینی این مدل ها، به میزان زیادی تحت تاثیر دانش و درک کاربر از شبکه عصبی مصنوعی قرار دارد. در مطالعات منابع طبیعی و به ویژه مطالعات هیدرولوژی و رسوب سنجی، توجه کمی به بهینه سازی ساختار شبکه عصبی مصنوعی شده است و بطور معمول از روش آزمون و خطا برای ایجاد یک ساختار بهینه استفاده میشود. در تحقیق حاضر برای یافتن بهترین ساختار شبکه عصبی مصنوعی در پیش بینی بار رسوبی رودخانه نکا از روش بهینه سازی تاگوچی استفاده شد. چهار فاکتور مهم در ساختار شبکه های عصبی مصنوعی شامل تعداد نرون در لایه پنهان اول، تعداد نرون در لایه پنهان دوم، الگوریتم آموزش و تابع انتقال که از عوامل اثرگذار بر برآورد خروجی شبکه عصبی مصنوعی هستند، در سه سطح مختلف در طراحی آزمایشات تاگوچی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که ساختار بهینه شبکه عصبی با ۳ نرون در لایه پنهان اول (سطح سه)، ۷ نرون در لایه پنهان دوم (سطح دو)، الگوریتم آموزش لونبرگ-مارکوارت[۱] (سطح سه) و تابع انتقال پیورلاین[۲](سطح دو) میباشد که میتواند دبی رسوب نکارود را با دقت بالا برآورد کند.
[۱]Levenberg-Marquarate
[۲] Purelin
کلیدواژه ها:
Sediment load of river ، Taguchi design of experiment ، Nekaroud watershed ، بار رسوبی رودخانه ، روش طراحی آزمایشات تاگوچی ، حوزه آبخیز نکارود
نویسندگان
سمانه رضوی زاده
Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran
فاطمه درگاهیان
Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :