بازشناسی و تحلیل ابعاد صوری و ساختاری قالی مهاجران(مارون)

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 102

فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JIC-7-1_012

تاریخ نمایه سازی: 5 دی 1402

چکیده مقاله:

پژوهش پیش رو، حاصل جستجوی میدانی برای یافتن و مطالعه طرحهای بازمانده از زمان حیات و رونق قالیبافی در مهاجران و معرفی آنهاست. مهاجران از روستاهای ارمنی نشین و یکی از مهمترین کانونهای بافندگی اراک درگذشته بود که امروزه کالبد روستا و هنر قالیبافی آن از بین رفته است. قالی مهاجران ضمن تاثیرپذیری از نظام بافندگی اراک، دارای طرح و نقشهای باهویت است که تاکنون در منظومه پژوهش وارد نشده و جامعه پژوهش از مطالعه و معرفی آن غفلت ورزیده است؛ بنابراین بازشناسی و بررسی ابعاد فنی و زیباشناختی قالی مهاجران هدف این پژوهش است. از این رهگذر، با جستجو در پایگاههای دارنده قالی ایران، تعداد ۳۱ نمونه متفاوت و متنوع از میان شمار زیادی از قالیهای مهاجران انتخاب و جهت تحلیل و معرفی، مطالعه و بررسی شدند. بر این اساس، پرسش اصلی این است که ابعاد فنی و زیباییشناختی قالی مهاجران کدام است؟ یافتههای پژوهش نشان میدهد در قالی مهاجران، صرفا نقوش گیاهی انتزاعی و تجریدی در قالب گلدسته ها و بوته ها و همچنین گلدانهای گنبدی و محرابیشکل بهصورت ترکیب بندی انتشار، نقشپردازی شدهاند. همچنین سازه مرکزی یا نقشمایه ترنج بهصورت صلیبگون و شبیه به آنچه در قالی لیلیان دیده میشود، وجود دارد. به واقع ساختار و ماهیت قالی مهاجران بهویژه در طراحی و قاب بندی و فضاسازی نقشمایه ها بسیار شبیه و نزدیک به قالی لیلیان در خمین است و این نشاندهنده حفظ ویژگیهای صوری و دیداری طرحها و نقشههای قالیهای ارمنیباف ایران است که شاید ریشه در قالی ارمنستان بهعنوان خاستگاه نخستین این قالی ها باشد. این پژوهش از نوع کیفی و توسعه ای و روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است. همچنین شیوه گردآوری داده ها، جستجو در بازار اراک و مجموعه های معتبر جهانی است.

نویسندگان

محمد افروغ

Associate Professor Arak University, Faculty of Arts, Carpet Education Department.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • https://www.naintrading.com/orientteppiche/sarough-signiert-raiyati-۴۱۱x۲۹۵-p-۴۲۸۱۲.htmlgallery-۱آیت اللهی، حبیب الله، ۱۳۸۸، نوشتارهای هنری، جلد اول، تهران، ...
  • افروغ، محمد، ۱۴۰۱، تحلیل عناصر ساختاری و زیباشناختی قالی های ...
  • رنه دالمانی،۱۳۷۸، از خراسان تا بختیاری، ترجمه غلامرضا سمیعی، تهران، ...
  • سلطانی نژاد، آرزو، حمید فرهنمند بروجنی، تورج ژوله، ۱۳۸۹، مطالعه ...
  • مجابی، سیدعلی، فاطمه جنت، میرمولا ثریا، جواد احمدی، ۱۳۸۲، فرش ...
  • هواساپیان، م، ۱۳۸۱، ارامنه و فرش های ارمنی باف ایران، ...
  • نصیری، محمدجواد، ۱۳۷۵، سیری در هنر قالی بافی ایران، تهران، ...
  • نمایش کامل مراجع