بررسی تنوع ژنتیکی، زمان برداشت و روش خشک کردن توده های گیاه دارویی (Mentha piperita L.) بر اساس صفات فیتوشیمیایی
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 169
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ECOPH-11-3_001
تاریخ نمایه سازی: 5 دی 1402
چکیده مقاله:
نعناع فلفلیMentha piperita L. گیاهی از خانواده نعنائیان Lamiaceae و نام رایج Peppermint یکی از گیاهان مهم و ارزشمند در صنایع غذایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی است که انجام مطالعات فیتوشیمیایی بیش تر بر روی آن ضروری می باشد. این آزمایش بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در محل اداره ایستگاه تحیقات کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان مشگین شهر در سال ۱۴۰۰ اجرا شد. در این تحقیق توده های مختلف نعناع فلفلی از مناطق مختلف ایران جمع آوری و کشت گردید و بررسی صفات فیتوشیمیایی در مرحله نیمه گلدهی انجام شد. همچنین اسانس مواد گیاهی در مرحله نیمه گلدهی و تمام گلدهی به روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد، میزان کلروفیل a و میزان اسانس در مرحله ۵۰ و ۱۰۰ درصد گلدهی و خشک کردن در دمای آون ۴۰ درجه سانتی گراد تفاوت معنی داری در سطح احتمال ۱ درصد وجود داشت و بین آنتوسیانین، فلاونوئید، کارتنوئید، میزان اسانس در مرحله ۵۰ و ۱۰۰ درصد گلدهی و خشک شده در سایه تفاوت معنی داری وجود نداشت. بر اساس نتایج مقایسه میانگین ها میزان آنتوسیانین بین ۰/۹۳ تا ۲/۳۷ میلی گرم بر گرم، فلاونوئید ۰/۹۴ تا ۲/۹۵ میلی گرم بر گرم، میزان اسانس در مرحله ۵۰ درصد گلدهی و خشک شده در سایه ۰/۴۴ تا ۲/۰۶ درصد متغییر بود و آنالیز اسانس ها هم نشان داد که بیشترین میزان اسانس در مرحله تمام گلدهی و خشک شده در سایه (۳/۸۸ درصد) و در توده نورآباد به دست آمد و کمترین میزان اسانس هم در مرحله ۵۰ درصد گلدهی و خشک شده در سایه (۰/۴۴ درصد) و در توده تبریز مشاهده گردید. نتایج همبستگی بین صفات نشان داد که بیشترین میزان همبستگی بین صفات کلروفیل b با کارتنوئید (۰/۹۸) مشاهده شد. نورآباد، اردبیل، زنجان و همدان نسبت به بقیه توده ها برتر بودند. بنابرین می توان از توده های برتر در برنامه های اصلاحی به منظور تولید ارقام بهتر از لحاظ میزان اسانس استفاده کرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
زهرا بشیرزاده
گروه علوم باغبانی، دانشکده ی کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
مهدی محب الدینی
گروه علوم باغبانی، دانشکده ی کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
رقیه فتحی
گروه علوم باغبانی، دانشکده ی کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
سید یعقوب سید معصومی
گروه زراعی و باغی، مرکزتحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :