تعیین تجزیه پذیری شکمبه ای ضایعات طبق آفتابگردان و تاثیر سطوح مختلف آن بر قابلیت هضم، فراسنجه های خونی و فعالیت جویدن بره های پرواری افشاری
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 101
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RAP-14-41_003
تاریخ نمایه سازی: 30 آذر 1402
چکیده مقاله:
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: آفتابگردان یک محصول روغنی است اما خود گیاه و ضایعات آن بهعنوان علوفه دام استفاده میشود. این پژوهش جهت بررسی جایگزینی ضایعات طبق آفتابگردان با کاه گندم انجام شد.
مواد و روش ها: این پژوهش در قالب دو آزمایش صورت گرفت. در آزمایش اول جهت تعیین تجزیهپذیری ماده خشک و الیاف نامحلول در شوینده خنثی از سه راس قوچ نژاد دالاق، دارای فیستولای شکمبهای استفاده شد. در آزمایش دوم تعداد ۸ راس برهی نر نژاد افشاری با متوسط وزن زنده ۴/۵±۳۰ کیلوگرم در قالب طرح چرخشی، با تیمارهای صفر، ۷، ۱۴ و ۲۱ درصد در جیره مورد آزمایش قرار گرفتند. دراین پژوهش خوراک مصرفی، قابلیت هضم، فراسنجه های خونی، و فعالیت جویدن اندازهگیری شد.
یافته ها: نتایج نشان دادکه درصد تجزیهپذیری ماده خشک و الیاف نامحلول در شوینده خنثی در زمان صفر به ترتیب ۲۰/۴۱ و ۲۵/۵۹ درصد و ۹۶ ساعت بعد به بالاترین میزان برابر با ۷۳/۴۷ و ۴۶/۴۰ درصد رسید. در این پژوهش مصرف ماده خشک، تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت (۰/۰۰۳=p). جایگزینی طبق آفتابگردان تا حدودی سبب افزایش قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی و الیاف نامحلول در شوینده خنثی شد ولی معنیدار نبود. تیمارهای حاوی طبق آفتابگردان سبب بهبود ضریب تبدیل خوراک شد ولی تفاوت معنیدار نبود. برههایی که ضایعات طبق آفتابگردان استفاده کرده بودند نسبت به تیمار شاهد، افزایش وزن بیشتری داشتند. هیچ یک از تیمارهای حاوی ضایعات طبق آفتابگردان، تاثیر معنیداری بر فراسنجههای خونی بره ها نداشتند. فعالیت خوردن، نشخوار و فعالیت کل جویدن تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت (۰/۰۱=p). بیشترین فعالیت نشخوار به ازای هر کیلوگرم الیاف نامحلول در شوینده خنثی، مربوط به تیمار شاهد بود.
نتیجه گیری: بهطور کلی باتوجه به افزایش وزن روزانه بیشتر تا سطوح ۲۱ درصد در جیره، میتوان ضایعات طبق آفتابگردان را جایگزین کاه گندم نمود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
احمد فخرانی
Dept. Animal and Poultry Nutrition, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resoureces
تقی قورچی
Dept. Animal and Poultry Nutrition, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resoureces
سمیه پاشایی
Dept. Animal and Poultry Nutrition, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resoureces
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :