مطالعه جمعیت انتقالی نسل زمستان گذران کرم ساقه خوار نواری (Chilo suppressalis Walker; Lepidoptera: Crambidae) و میزان آلودگی بوته های برنج به این آفت در کشت اول و شناسایی دشمنان طبیعی آن در استان مازندران
محل انتشار: مجله زیست شناسی جانوری تجربی، دوره: 9، شماره: 4
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 141
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_EAB-9-4_003
تاریخ نمایه سازی: 22 آذر 1402
چکیده مقاله:
کرم ساقه خوار نواری، آفت اصلی برنج در ایران می باشد. لاروهای زمستانگذران این آفت بعد از برداشت محصول برنج به جستجوی پناهگاهای زیستی میپردازند. چنین مکانهای زیستی به نوبه خود کانون آلودگی برای سال زراعی بعد محسوب میگردند. در این پژوهش، تعیین انبوهی جمعیت انتقالی لاروهای زمستان گذران و تخمین میزان آلودگی بوته های برنج به کرم ساقه خوار نواری در ده منطقه استان مازندران (شامل محمودآباد، فریدون کنار، بابلسر، حسن آباد، ناییج، بابلکان، هراز، بندپی، نظام آباد و موسسه تحقیقات برنج) به مدت سه سال مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین میانگین لاروهای زنده در مرحله اول نمونه برداری (پس از برداشت محصول) و در مناطق بابلسر، فریدونکنار و آمل و کمترین میانگین در مرحله پایانی نمونه برداری (اسفند ماه) و در منطقه جاده هراز مشاهده شد. بیشترین (۲۵/۱%) و کمترین (۸۷/۰%) درصد جوانه مرکزی خشک شده به ترتیب در فریدونکنار و هراز محاسبه شد. بیشترین (۳۰/۱%) و کمترین (۸۸/۰%) درصد خوشه های سفید شده به ترتیب در بابلسر و بندپی محاسبه شد. مطالعه تنوع گونه ای شکارگران و پارازیتوئیدهای لاروهای زمستان گذران کرم ساقه خوار برنج نشان داد که در مجموع ۳۰ گونه شکارگر شامل پرندگان (چهار گونه)، صدپایان (سه گونه)، عنکبوت ها (پنج گونه) و حشرات شکارگر (۱۸ گونه) و ۲۸ گونه پارازیتوئید شامل کنه ها (یک گونه) و حشرات پارازیتوئید (۲۷ گونه) شناسایی گردید.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مهرداد عمواقلی طبری
استادیار حشره شناسی، موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
حسن قهاری
دانشیار حشره شناسی، گروه گیاه پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد یادگار امام خمینی(ره) شهرری، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :