بررسی ارتباط حافظه روندی و دستور زبان در کودکان طبیعی فارسی زبان: یک مطالعه مقدماتی
محل انتشار: فصلنامه آرشیو توانبخشی، دوره: 23، شماره: 4
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 142
فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_REHA-23-4_005
تاریخ نمایه سازی: 21 آذر 1402
چکیده مقاله:
هدف: یکی از اجزای اصلی حافظه طولانی مدت، حافظه روندی است. یادگیری روندی می تواند در حوزه های مختلف از جمله کلامی و حرکتی ارزیابی شود. یادگیری در حافظه روندی در ۳ مرحله یادگیری اولیه، تحکیم و حفظ اتفاق می افتد. تکالیفی برای ارزیابی حافظه روندی وجود دارد، اما هیچ یک به طور هم زمان یادگیری روندی در حوزه ها و مراحل مختلف یادگیری را بررسی نکرده اند. همچنین براساس مدل اخباری روندی، پیش بینی می شود بین عملکرد افراد در حافظه روندی و دستور زبان ارتباط وجود داشته باشد. بنابراین هدف مطالعه حاضر طراحی تکلیف جست وجوی متوالی برای ارزیابی هم زمان حافظه روندی در ۲ حوزه کلامی و حرکتی و در مراحل مختلف یادگیری و تعیین پایایی آن بود. همچنین ارتباط بین حافظه روندی و مهارت های دستوری بررسی شد.
روش بررسی: این مطالعه در مرحله اول به صورت روش شناسی و در مرحله دوم به صورت توصیفی تحلیلی انجام شد. در مرحله اول، براساس مرور متون و با نظر ۳ متخصص آسیب شناس گفتار و زبان، کلمات دارای ویژگی های روان زبان شناختی مناسب از مجموعه نامیدن تصویری فارسی انتخاب شدند و تصاویر متناظر با آن ها تعیین شد. تکلیف با استفاده از زبان برنامه نویسی جاوا طراحی شد. روایی صوری تکلیف، بررسی و بعد از انجام اصلاحات، پایایی تعیین شد. روایی صوری تکلیف بر روی ۱۰ شرکت کننده طبیعی و پایایی آزمون بازآزمون بر روی ۱۵ شرکت کننده ۷ تا ۹ ساله طبیعی که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، بررسی شد. در مرحله دوم برای بررسی ارتباط بین عملکرد در تکلیف جست وجوی متوالی و مهارت های دستوری ، ۲۰ کودک ۷ تا ۹ ساله طبیعی با روش نمونه گیری ترکیبی انتخاب شدند. هر کودک در ۳ مرحله یادگیری اولیه، تحکیم (۲۴ ساعت بعد) و حفظ (یک هفته بعد) در معرض تکلیف در حوزه کلامی قرار گرفت و سپس همین مراحل در حوزه حرکتی اجرا شد. مهارت های زبانی هر کودک با استفاده از آزمون رشد زبان تعیین و سپس رابطه بین این ۲ مهارت مشخص شد. روش های آماری مورد استفاده، شامل ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن و تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر بود.
یافته ها: مقادیر همبستگی بین ۲ بار اجرا در مرحله یادگیری اولیه، برای متغیر زمان واکنش در حوزه های کلامی و حرکتی به ترتیب ۰/۸۴ (۰/۰۰۱˂P) و ۰/۸۰ (۰/۰۰۱˂P) و برای متغیر صحت پاسخ در حوزه های کلامی و حرکتی به ترتیب ۰/۸۱ (۰/۰۱۱=P) و ۰/۷۷ (۰/۰۲۶=P) به دست آمد. در مرحله تحکیم و حفظ، ضریب همبستگی برای متغیر زمان واکنش در حوزه های کلامی و حرکتی به ترتیب ۰/۷۳۷ (۰/۰۰۲=P) و ۰/۷۴۳ (۰/۰۰۱=P) و برای متغیر صحت پاسخ در حوزه های کلامی و حرکتی به ترتیب ۰/۶۲۴ (۰/۱۳=P)، ۰/۹۱۶ (۰/۰۰۱˂P) بود. نتایج نشان داد بین دستور زبان و یادگیری روندی در حوزه کلامی در مرحله تحکیم ارتباط معنادار وجود دارد ( P= ۰/۰۴۵ , P=۰/۴۹۱, ۰/۷۹۷-۰/۰۱۶=CI ).
نتیجه گیری: تکلیف جست وجوی متوالی، تکلیفی پایا برای ارزیابی مراحل مختلف حافظه روندی در دو حوزه کلامی و حرکتی است. بنابراین می توان از این تکلیف برای ارزیابی حافظه روندی در کودکان طبیعی ۷ تا ۹ ساله استفاده کرد. یافته های مطالعه حاضر، پیش بینی های مدل اخباری روندی را در مرحله تحکیم حوزه کلامی تایید کرد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
Maryam Malekian
Department of Speech Therapy, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences-International Campus, Tehran, Iran.
Yalda Kazemi
Department of Speech Therapy, Faculty of Rehabilitation Sciences, Isfahan University of Medical Sciences and Health Services, Isfahan, Iran.
Akram Ahmadi
Department of Speech Therapy, Faculty of Rehabilitation Sciences, Babol University of Medical Sciences and Health Services, Babol, Iran.
Talieh Zarifian
Department of Speech Therapy, University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences-International Campus, Tehran, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :