تاثیر همزمان نانوسید، قارچ کش و قارچ تریکودرما بر گیاهچه های کلزا مبتلا به پوسیدگی سفید ساقه ناشی از Sclerotinia sclerotiorum
سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 198
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JBIOCO-10-2_008
تاریخ نمایه سازی: 15 آذر 1402
چکیده مقاله:
در این بررسی، اثر بازدارندگی گونه های تریکودرما به همراه نانوسید و قارچ کش برای مبارزه تلفیقی با قارچ بیمارگر Sclerotinia sclerotiorum مورد مطالعه قرار گرفته است. بدین منظور، اثر جداگانه سه جدایه Trichoderma harzianum، یک جدایهT. virens، یک جدایه T. atroviride و یک جدایهT. koningii بر سه جدایه عامل بیمارگر (SS۱، SS۲ و SS۳) در محیط کشت PDA دربردارنده ۵ سطح از نانوسید(۰، ۳۰، ۶۰، ۱۰۰ و ۱۳۰ پی پی ام)، به روش کشت متقابل در آزمایشگاه بررسی شد. سپس اثر T. harzianum (۱۲۱۱)، T. koningii (iso۲) و T. virens (۶۰۱۱) به همراه نانوسید (سطوح ۱۰ و ۳۰ پی پی ام) و قارچ کش ایپرودیون–کاربندازیم (سطوح ۲ و ۵ پیپیام) بر یک جدایه عامل بیمارگر درشرایط گلخانه در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار، مورد ارزیابی قرار گرفت. در کشت متقابل، کمترین درصد بازدارندگی از رشد قارچ اسکلروتینیا، ۶ درصد بود که متعلق به تیمارS. sclerotiorum (SS۲) × Trichoderma virens (۶۰۱۱) در سطح ۱۰ پی پی ام نانوسید بود. در گلخانه، تریکودرما به دو روش پوشش سطحی بذر و نیز مخلوط با خاک، بکار برده شد و صفات مورد ارزیابی شامل ارتفاع بوته و وزن تر و خشک گیاه بود. در آزمایش اول به روش پوشش سطحی بذر با سوسپانسیون گونه های تریکودرما، بیشترین میزان وزن تر گیاه به تیمارT. harzianum (۱۲۱۱) و بیشترین ارتفاع نیز به تیمار T. koningii (iso۲) مربوط بود. در آزمایش دوم به روش کاربرد گونه های تریکودرما به صورت مخلوط با خاک، بیشترین وزن تر و خشک گیاه در تیمار T. harzianum (۱۲۱۱) + ۳۰ پی پی ام نانوسید و بیشترین ارتفاع در تیمار T. harzianum (۱۲۱۱) + ۲ پی پی ام قارچ(P≤۰.۰۱) مشاهده شد. در مجموع، تیمارهایی که گونه های تریکودرما به تنهایی به کار رفته بود با تیمارهایی که نانوسید و قارچ کش هم اضافه شده بود، تفاوت معنی داری را در وزن تر، خشک و ارتفاع گیاه نشان نداد. به علاوه کاربرد گونه های تریکودرما به تنهایی نسبت به تلفیق آن با نانوسید و قارچ کش، تاثیر بهتری بر صفات رویشی گیاهچه های کلزای مبتلا به این بیماری داشت.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فاطمه سلطانی نژاد
دانشجوی دکتری، گروه گیاه پزشکی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران.
کامران رهنما
دانشیار،گروه گیاه پزشکی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران.
سید جواد صانعی
استادیار، گروه گیاه پزشکی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :