اثرجایگزین کردن نمک طعام با عصاره گیاه سیاه شور مصری در فرمولاسیون پنیر سفید ایرانی تولیدی به شیوه فراپالایش: با رویکرد رژیمی
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 169
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_FSCT-15-76_010
تاریخ نمایه سازی: 3 آذر 1402
چکیده مقاله:
سیاهشور مصری (Suaeda aegyptiaca)، یک گیاه نمکدوست بومی اراضی شور ساحلی خلیج فارس است. هدف پژوهش جاری، امکانسنجی استفاده از پودر یا عصاره سیاهشور مصری به عنوان یک منبع نمکی سالم، برای جایگزینی بخشی از کلریدسدیم مورد استفاده در فرمولاسیون پنیر سفید ایرانی فراپالایش میباشد. بدینمنظور، پنیر فراپالایش با درصدهای متفاوتی از عصاره (۲۵/۰ درصد عصاره و ۲ درصد نمک) یا پودر سیاهشور مصری (۵/۱ درصد پودر و ۵/۱ درصد نمک؛ ۲ درصد پودر و ۱ درصد نمک) تولید شد و تاثیر کاهش نمک و استفاده از پودر سیاهشور، بر ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، بافتی و حسی پنیرهای تولیدی، طی بازههای زمانی مختلف یک دوره ۲ ماهه انبارمانی (روز ۳، ۲۰ و ۶۰) و در مقایسه با نمونه شاهد مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج، به طور کلی، به موازات افزایش زمان انبارمانی، میزان ماده خشک و pH نمونه پنیر شاهد و نمونههای پنیر حاوی عصاره یا پودر سیاهشور مصری، متحمل کاهش شدند. در تمامی بازههای زمانی انبارمانی، نمونه حاوی عصاره و نمونه حاوی ۵/۱ درصد پودر، از درصد نمک به مراتب کمتری نسبت به نمونه شاهد برخوردار بودند و از این نقطهنظر، بین نمونه حاوی ۲ درصد پودر و نمونه شاهد تفاوت معنیدار آماری مشاهده نشد (۰۵/۰p ≥). بر اساس یافتههای آزمون بافت، پارامترهای بافت تیمارهای مختلف، طی ۲۰ روز نخست دوره انبارمانی متحمل افزایش شدند و در انتهای دوره انبارمانی، مجددا کاهش یافتند. البته تغییرات نمونه شاهد در اغلب موارد معنیدار (۰۵/۰p ≥) نبود. طی دوره انبارمانی، میزان استقبال مصرفکنندگان از طعم، آروما و رنگ و ظاهر تیمارهای مختلف کاهش پیدا کرد. در مجموع و با درنظرگرفتن تمامی ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، بافتی و حسی میتوان عنوان داشت که نمونه حاوی ۲۵/۰ درصد عصاره و ۲ درصد نمک از بهترین کیفیت (در بین تیمارهای حاوی عصاره یا پودر سیاهشور مصری) در مقایسه با نمونه شاهد برخوردار میباشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
sedigheh amiri
دانشجوی کارشناسی ارشد
amir shakeriyan
استاد/دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد
mohamad hojjatalaslami
استادیار/دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد
sahel soha
پژوهشگر/سازمان ملی استاندارد ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :