پاسخ حرارتی و نوری باقلا(Vicia faba L.) ، به تاریخ کاشت تابستانه در منطقه مازندران
محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کشاورزی، دوره: 15، شماره: 3
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 109
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AGRY-15-3_008
تاریخ نمایه سازی: 27 آبان 1402
چکیده مقاله:
کشت دوم یا دوگانه گیاهان زراعی نهتنها باعث افزایش تولید در واحد سطح میگردد، بلکه استفاده بهینه از سایر منابع تولید را سبب میشود. بهمنظور بررسی تاثیر تاریخ کاشت خارج از فصل (تابستانه) بر تجمع واحدهای حرارتی، فنولوژی و عملکرد باقلا (Vicia faba L.) رقم لوزودی اوتونو، آزمایشی بهصورت کرتهای یکبار خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار طی دو سال زراعی (۱۳۹۷- ۱۳۹۶) در ایستگاه تحقیقاتی کشاورزی قراخیل (قائمشهر) انجام شد. در این آزمایش، چهار تاریخ کشت تابستانه (۲۰ خرداد، ۱۰ تیر، اول مرداد و ۲۰ مرداد) بهعنوان کرت اصلی و سه فاصله ردیفهای کشت ۴۵، ۶۰ و ۷۵ سانتی متر بهعنوان کرت فرعی منظور شدند. نتایج نشان داد که واحد هلیوترمال در سال ۱۳۹۶ (از ۴۷/۰ تا ۸۸/۰) نسبت به سال ۱۳۹۷ (از ۴۵/۰ تا ۸۶/۰) بیشتر بود که دلیل این موضوع افزایش میانگین درجه حرارت هوا و تعداد ساعات آفتابی بود. بالاترین کارایی مصرف حرارت مربوط به تاریخ کاشت سوم (اول مرداد) در سال ۱۳۹۶ بهدست آمد. همچنین از بین شاخصهای مورد بررسی، کارآیی مصرف حرارت (HUE) و کارآیی مصرف تشعشع (RUE) نیاز حرارتی باقلا رقم لوزودی اوتونو را در تاریخهای کاشت مختلف و در مراحل متفاوت نموی بهخوبی برآورد کرده و در این مسیر به دلیل دارا بودن روند ثابت و منطقی برتری نسبی بر سایر شاخصها مانند درجه روز رشد (GDD) و شاخص فتوترمال (PTI) دارند. نتایج مقایسه میانگین نشان داد که بیشترین عملکرد غلافسبز باقلا در تیمار فاصله ردیف ۶۰ سانتی متر با ۱۰۷۲۳ کیلوگرم در هکتار و همچنین در تاریخ کشت سوم (اول مرداد) با ۱۰۴۲۲ کیلوگرم در هکتار بهدست امد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
رمضان سرپرست
بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :