اثر افزودن مکمل جیره ای سلنیوم و لووتیروکسین روی عملکرد، خصوصیات لاشه و غلظت هورمون های تیروئیدی در جوجه های تغذیه شده با جیره های حاوی کنجاله کلزا

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 274

فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ARGU-12-2_001

تاریخ نمایه سازی: 26 آبان 1402

چکیده مقاله:

این مطالعه به ­منظور بررسی اثر مکمل جیره ای سلنیوم و لووتیروکسین بر عملکرد، خصوصیات لاشه و غلظت هورمون های تیروئیدی در جوجه های گوشتی تغذیه شده با جیره حاوی کنجاله کلزا با استفاده از ۵۴۰ قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس ۳۰۸ در قالب طرح کاملا تصادفی با نه تیمار، چهار تکرار و ۱۵ قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: ۱- جیره بر اساس کنجاله سویا و ذرت، ۲- جیره حاوی ۱۰ درصد کنجاله کلزا، ۳- جیره حاوی ۲۰ درصد کنجاله کلزا، ۴- جیره حاوی ۱۰ درصد کنجاله کلزا + ۳۰/۰ میلی گرم سلنیوم در کیلوگرم جیره ، ۵- جیره حاوی ۲۰ درصد کنجاله کلزا + ۳۰/۰ میلی گرم سلنیوم در کیلوگرم جیره، ۶- جیره حاوی ۱۰ درصد کنجاله کلزا + ۸۰ میکروگرم لووتیروکسین در کیلوگرم جیره ، ۷- جیره حاوی ۲۰ درصد کنجاله کلزا + ۸۰ میکروگرم لووتیروکسین در کیلوگرم جیره ، ۸- جیره حاوی ۱۰ درصد کنجاله کلزا + ۳۰/۰ میلی گرم سلنیوم و ۸۰ میکروگرم لووتیروکسین در کیلوگرم جیره، و ۹- جیره حاوی ۲۰ درصد کنجاله کلزا + ۳۰/۰ میلی گرم سلنیوم و ۸۰ میکروگرم لووتیروکسین در کیلوگرم جیره بودند. استفاده از سطح ۲۰ درصد کنجاله کلزا سبب ایجاد اختلاف معنی داری در وزن نسبی غده تیروئید در مقایسه با تیمار بدون کنجاله کلزا شد. استفاده از مکمل سلنیوم و لووتیروکسین سبب کاهش وزن غده تیروئید شد. تیمارهای مکمل شده با سلنیوم سبب افزایش و تیمارهای مکمل شده با لووتیروکسین سبب کاهش سطح هورمون T۳ شدند. همچنین سطح هورمون TSH در تیمارهای دریافت­کننده کنجاله کلزا کم­تر از تیمارهای بدون کنجاله کلزا بود. جوجه های دریافت­کننده کنجاله کلزا به همراه سلنیوم و لووتیروکسین، بالاترین سطح آنزیم های گلوتاتیون پراکسیداز و سوپر اکسید دیسموتاز را داشتند. بر اساس نتایج این آزمایش، مکمل کردن کنجاله کلزا با ۳/۰ میلی گرم سلنیوم در کیلوگرم جیره و ۸۰ میکروگرم لووتیروکسین در کیلوگرم جیره سبب کاهش وزن غده تیروئید و افزایش سطح آنزیم های آنتی اکسیدانی شد که نشان­دهنده آثار مثبت این ترکیبات در جیره بر پایه کنجاله کلزا روی عملکرد غده تیروئید است.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

محمد شیوخی خطبه سرا

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان

حسن درمانی کوهی

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان

ابوالقاسم اوحدی حائری

استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Abdel-Moneim, A. M. E., Sabic, E. M., Abu-Taleb, A. M., ...
  • Gopinger, E., Xavier, E. G., Elias, M. C., Catalan, A. ...
  • Hu, C. H., Li, Y. L., Xiong, L., Zhang, H. ...
  • Nazifi, S., Saeb, M., Abangah, E., & Karimi, T. (۲۰۰۸). ...
  • Negro, R. (۲۰۰۸). Selenium and thyroid autoimmunity. Biologics: Targets and ...
  • Ramesh, K. R., Devegowda, G., & Khosravinia, H. (۲۰۰۶). Effects ...
  • نمایش کامل مراجع