تحلیل فنولوژی و تولید خالص اکولوژیک زوفا (Hyssopus officinalis) با استفاده از مدل AEZ در شرایط نیمه گرمسیری جنوب استان کرمان

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 94

فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_AGRY-15-2_001

تاریخ نمایه سازی: 8 آبان 1402

چکیده مقاله:

کمی­سازی رشد و نمو در گیاهان ابزاری مهم جهت بهینه کردن عملیات زراعی و توسعه کشت و تولید گیاهان دارویی است. این پژوهش به منظور بررسی امکان پیش­بینی تاریخ کاشت بهینه زوفا (Hyssopus officinalis) با استفاده از مدل AEZ انجام شد. پایگاه داده های ورودی مدل از داده های آب وهوا (تابش خورشیدی، دمای کمینه، دمای بیشینه و بارندگی)، داده های گیاه (مراحل و عملکرد زیست توده) و داده های خاک (ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک) ایجاد شد. آزمایش در مزرعه به صورت اسپیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی ۹۷-۱۳۹۶ اجرا شد. عامل اصلی سطوح مختلف کود نیتروژن شامل صفر، ۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار و عامل فرعی تاریخ های مختلف کاشت به فاصله ۳۰ روزه از ۲۵ مهرماه تا ۲۵ اسفندماه در نظر گرفته شد، داده­های این آزمایش برای واسنجی مدل و داده های دو سال آزمایش­های تاریخ کاشت در دوره ۱۳۹۵-۹۷ برای ارزیابی مدل استفاده شد. نتایج ارزیابی مدل نشان داد مقدار ریشه میانگین مربعات خطای نرمال شده (RMSEn) زیست توده پیش­بینی شده ۸۱/۱۰ درصد بود، مقدار شاخص کارایی (E)، مقدار شاخص سازگاری (D) مدل، مقدار شاخص جرم باقی مانده (CRM) ، ضریب تبیین (R۲) برای سال اول به ترتیب ۹۹۹/۰، ۹۸/۰ ، ۶۶/۰ و ۹۸ درصد بود، مقدار RMSEn، (E)، (D) و (CRM) در سال دوم به ترتیب برابر با ۹۶/۵، ۹۹۹/۰، ۹۸/۰ و ۰۴۵۴/۰ و ۹۸/۰ درصد مشاهده شد. نتایج بیانگر تطابق خوب مقادیر شبیه سازی شده و واقعی بوده و مدل با دقت بالایی زیست توده را شبیه سازی نموده است. نتایج حاصل از تحلیل دوره­ای تاریخ کاشت و تولید زیست توده خالص با استفاده از مدل AEZ در ایستگاه های هواشناسی منطقه نشان داد: در ایستگاه هواشناسی جیرفت به طور میانگین دوره رشد در بازه زمانی خرداد ماه تا ۳۱ شهریور با محدودیت تنش گرما مواجه است در این زمان، رشد گیاه متوقف می شود و تولید زیست­توده کاهش پیدا می کند. در ایستگاه هواشناسی بم، بیشترین زیست­توده (به ترتیب ۹/۲۳۲۱۹ و ۲/۲۳۵۵۰ کیلوگرم در هکتار) در تاریخ کاشت های اول مهرماه تا اوایل آبان ماه پیش­بینی گردید در این منطقه، محدودیت تنش سرما در تاریخ کاشت های اول دی ماه تا ۱۵ بهمن ماه و محدودیت دمایی تنش گرما در تیرماه پیش­بینی شد. در ایستگاه هواشناسی کهنوج دوره محدودکننده رشد از اوایل خرداد ماه تا اواخر شهریورماه پیش­بینی گردید، بیشترین عملکرد زیست­توده (به ترتیب ۹/۱۹۴۱۳ و ۳/۱۹۷۶۴ کیلوگرم در هکتار) برای این منطقه در تاریخ های کاشت اول آبان ماه تا اوایل آذرماه تخمین زده شد.

نویسندگان

نازیلا ابوسعیدی دولت آباد

گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران

مهرانگیز جوکار تنگ کرمی

گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران

احمد آیین

بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، جیرفت، ایران.

جواد طایی سمیرمی

گروه علوم کشاورزی، دانشگاه فنی و حرفه ای، تهران، ایران

زینب روزپیکر

گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Ashraf, S. (۲۰۱۱). Estimating the land production potential for wheat, ...
  • Dua, V.K., Govindakrishnan, P.M., & Singh, B.P. (۲۰۱۴). Calibration of ...
  • Fathiazad, F., & Hamedeyazdan. S. (۲۰۱۱). A review on Hyssopus ...
  • Taei, J., Ghanbari, A., Ghaffari, A., Siahsar, B., Amiri, E., ...
  • Taei Semiromi, J., Mirbagheri. V., & Amiri, A. (۲۰۱۵). Agroclimatic ...
  • Zawislak, G. (۲۰۱۳). The chemical composition of essential hyssop oil ...
  • نمایش کامل مراجع