ارزیابی وضعیت پایداری در بوم نظام های زراعی کلزا (Brassica napus L.) با استفاده از تحلیل امرژی (مطالعه موردی: شهرستان کلاله، استان گلستان)

سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 74

فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_AGRY-15-2_007

تاریخ نمایه سازی: 8 آبان 1402

چکیده مقاله:

بهره­ برداری بیش از حد از منابع محیطی و مصرف بی­ رویه مواد شیمیایی سبب بروز مشکلات زیست محیطی و کاهش پایداری بوم­نظام­های کشاورزی شده است. بنابراین، بررسی الگوهای مصرف انرژی و استفاده کارآمد از انرژی در کشاورزی که از اصول اساسی در کشاورزی پایدار محسوب می شود، مفید است. تحلیل امرژی، به عنوان ابزار مناسبی برای این منظور، در بوم نظام­های مختلف استفاده می­شود. این مطالعه با هدف ارزیابی پایداری کشت­بوم­های کلزا (Brassica napus L.) با استفاده از ارزیابی امرژی در شهرستان کلاله در سال زراعی ۹۸-۱۳۹۷ انجام شد. به این منظور، تعداد ۵۰ پرسشنامه برای کلزا­کاران در نظر گرفته شد. پس از تعیین مرز­های مکانی و زمانی و تقسیم­بندی منابع به چهار گروه محیطی تجدید­پذیر، محیطی تجدید­ناپذیر، خریداری شده تجدید­پذیر و خریداری شده تجدید­ناپذیر، شاخص­های امرژی در بوم نظام زراعی کلزا، محاسبه شد. نتایج نشان داد، ورودی امرژی کل برای بوم نظام زراعی کلزا ۱۰۱۶×۶۴/۱ امژول خورشیدی در هکتار در سال بود. در بوم نظام زراعی کلزا وابستگی به ورودی­های محیطی و تجدید­ناپذیر، بیشتر از ورودی­های خریداری شده و تجدید­پذیر بود. بیشترین سهم از ورودی امرژی کل در بوم نظام کلزا مربوط به فرسایش خاک با ۳۱/۴۷ درصد بود. همچنین در بین ورودی­های خریداری شده، بیشترین سهم مربوط به سوخت فسیلی با ۴۱/۳۸ درصد بود. در بوم نظام کلزا به ترتیب، شاخص­های ضریب تبدیل ۱۰۵×۵۹/۲ امژول خورشیدی بر ژول، امرژی ویژه ۱۰۹×۳۳/۷ امژول خورشیدی بر گرم، تجدید­پذیری امرژی ۱۶/۸ درصد، نسبت عملکرد امرژی ۱۷/۲، نسبت سرمایه گذاری امرژی ۸۵/۰، نسبت خودحمایتی امرژی ۵۴/۰، نسبت بارگذاری محیطی استاندارد ۸۱/۱۳، نسبت بارگذاری محیطی اصلاح شده ۲۷/۱۱، شاخص پایداری امرژی استاندارد ۱۶/۰ و شاخص پایداری امرژی اصلاح­شده ۱۹/۰ بود. علی رغم سهم بالاتر ورودی­های محیطی نسبت به خریداری شده در بوم نظام کلزا، فرسایش بالا، به عنوان یک ورودی تجدید­ناپذیر، در کنار مصرف نامعقول برخی ورودی­های اقتصادی تجدید­ناپذیر، مانند سوخت­های فسیلی، موجب تجدید­پذیری پایین و فشار محیطی زیاد در این بوم نظام شد. بر اساس ارزیابی شاخص های امرژی، بوم نظام زراعی کلزا از کارآیی تولید محصول و کارآیی مصرف منابع بالایی برخوردار است و پتانسیل زیادی برای افزایش بهره­وری اقتصادی دارد. با این وجود، تولید کلزا در شهرستان کلاله پایداری محیطی و اقتصادی کمی دارد. به کارگیری روش­های خاک­ورزی حفاظتی و نوسازی ماشین­آلات، موجب کاهش مصرف ورودی­های تجدید­ناپذیر و اقتصادی و در نتیجه، کاهش فشار محیطی و افزایش پایداری در بوم نظام زراعی کلزا خواهد شد.

نویسندگان

سمانه لطفی

گروه زراعت، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران

حسین کاظمی

گروه زراعت، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، ایران

بهنام کامکار

گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی،دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

حمیدرضا شاه حسینی

گروه زراعت، دانشکده کشاورزی،دانشگاه زابل، زابل، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Amiri, Z., Asgharipour, M.R., Campbell, D.E., & Armin, M. )۲۰۱۹(. ...
  • Brown, M.T., Campbell, D.E., De Vilbiss, C., & Ulgiati, S. ...
  • Campbell, D.E., & Laherrere, J. (۱۹۹۸). The end of cheap ...
  • Cochran, J. (۲۰۰۳). Patterns of sustainable agriculture adoption/non-adoption in Panama ...
  • Ghaley, B.B., Kehli, N., & Mentler, A. (۲۰۱۸). Emergy synthesis ...
  • Odum, H.T. (۲۰۰۰). Handbook of Emergy Evaluation. A Compendium of ...
  • Patterson, M., McDonald, G., & Hardy, D. (۲۰۱۷). Is there ...
  • Ulgiati, S., & Brown, M.T. (۲۰۰۲). Quantifying the environmental support ...
  • Wang, X., Dadouma, A., Chen, Y., Sui, P., Gao, W., ...
  • نمایش کامل مراجع