از کلاسیک به فراکلاسیک:جستاری در جایگاه مخاطب در رویکرد دومینیک مک آیور لوپس
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 244
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JFAVAT-28-2_002
تاریخ نمایه سازی: 17 مهر 1402
چکیده مقاله:
در جستار حاضر دو بعد از ابعاد چندگانه ی مخاطب در رویکرد دومینیک مکآیور لوپس استخراج و معرفی شده اند. این دو بعد که به منزله ی دو نوع مخاطب تصویری متمایز و هم زمان درهم تنیده معرفی می شوند نشان می دهند که سیر مواجهه ی کلاسیک به مواجهه ی فراکلاسیک، و درنتیجه مخاطب کلاسیک به مخاطب فراکلاسیک، یک طیف تبدیلی ملایم است که از مولفه های ادراکی آغاز می شود، به تدریج حامل مولفه های درکی بیشتر می شود، و تا آستانه ی سیستم های تصویری پیش می رود. نگارش جستار حاضر ازاین رو ضرورت داشت که فلسفه ی آنگلوآمریکایی به شکل کلی، و جایگاه هنرهای تصویری و تصاویر غیرهنری در آن به شکل جزئی، در کشورمان تقریبا ناشناخته است. روش پژوهشمان یک روش مرتبهاول مولفمحور است که پیرو آن تمامی آثار لوپس مطالعه شده و بخشی از الگویی که آرای تصویریاش را منسجم می کند در قالب بخش بندی های جستار حاضر صورت بندی شده است؛ یعنی جستارمان با نگاهی به جایگاه تام وتمام تصویر در نگاه لوپس نگاشته شده است. نتایج حاصل شده نشان می دهد مخاطب کلاسیک از توانمندی های ادراکی اش استفاده و توانمندی های درکی ابتدایی اش را بر آن ها بار می کند، اما مخاطب فراکلاسیک از توانمندی های ادراکی اش استفاده و توانمندی های درکی ابتدایی و نیز پیشرفته اش را بر آن ها بار می کند. لذا بااینکه هردو مخاطبینی منفردند، مخاطب فراکلاسیک، مخاطبی است دارای حالات ذهنی پیچیده تر.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
حامد زمانی گندمانی
دانشجوی دکتری هنرهای تجسمی، گروه مطالعات عالی هنر، دانشکده هنرهای تجسمی، دانشکدگان هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، تهران، ایران
محمد ستاری
دانشیار گروه ارتباط تصویری و عکاسی، دانشکده هنرهای تجسمی، دانشکدگان هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، تهران، ایران
حسن بلخاری قهی
استاد گروه مطالعات عالی هنر، دانشکده هنرهای تجسمی، دانشکدگان هنرهای زیبا، دانشگاه تهران، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :