بررسی تاثیر آموزش برنامه توانمند سازی روان شناختی بر مسئولیت پذیری زناشویی و بهزیستی روانی زنان همسر معتاد
محل انتشار: نشریه روان پرستاری، دوره: 11، شماره: 3
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 177
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJPN-11-3_008
تاریخ نمایه سازی: 5 مهر 1402
چکیده مقاله:
مقدمه: اختلال مصرف مواد نه تنها زندگی فرد مصرف کننده را تحتالشعاع قرار میدهد؛ بلکه مشکلات و ناراحتیهای زیادی را برای خانواده و همسر معتادین ایجاد کرده و مشکلات زیادی را بر آنها ایجاد میکند. از این رو، مطالعه حاضر با هدف تدوین و اعتباریابی بسته توانمندسازی روان شناختی زنان همسر معتاد و بررسی اثر بخشی آن بر مسئولیت پذیری زناشویی و بهزیستی روانی انجام شد.
روش کار: روش پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون – پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه زنان دارای همسر معتاد به مت آمفتامین شهر تهران در سال ۱۴۰۱ بود که همسر آنها برای درمان، به مراکز درمانی مراجعه کرده بودند. ۳۰ نفر اعضای نمونه به روش نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند و با روش تصادفی به گروه آزمایش (۱۵ نفر) و گواه (۱۵ نفر) اختصاص داده شدند. اعضای گروه آزمایش در ۱۲ جلسه ۹۰ دقیقهای شرکت کردند؛ اما اعضای گروه گواه مداخلهای دریافت نکردند. برای گردآوری دادهها از پرسشنامه مسئولیت پذیریAdams and Jones (۱۹۹۷) و نسخه کوتاه مقیاس بهزیستی روان شناختی Ryff (۲۰۰۶) استفاده شد. تحلیل دادهها با نرم افزار SPSS. v۲۱ و در سطح معناداری ۰۵/۰ از طریق آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره انجام شد.
یافته ها: نتایج نشان داد بسته توانمندسازی روانشناختی بر بهبود نمره کلی مسئولیتپذیری و زیرمقیاسهای تعهد شخصی و تعهد اخلاقی تاثیر دارد. علاوه بر این، تاثیر توانمندسازی روانشناختی بر بهبود نمره کلی بهزیستی روانی و زیرمقیاسهای رشد شخصی، ارتباط مثبت با دیگران و پذیرش خود معنادار شده است.
نتیجه گیری: با توجه به اینکه زندگی با همسر معتاد با پیامدهای روانشناختی منفی برای زنان همراه است، توجه همه جانبه و جامع به توانمندسازی روانشناختی این گروه از زنان و تقویت آن از طریق رویکردهایی همچون بسته توانمندسازی روانشناختی پیشنهاد میشود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مریم مویدی مهر
دانشجوی دکتری تخصصی گروه روانشناسی عمومی، واحد امارات، دانشگاه آزاد اسلامی، دبی، امارات متحده عربی.
جاوید پیمانی
استادیار روان شناسی عمومی واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران.
حسن احدی
استاد گروه روانشناسی دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران
طاهر تیزدست
استادیار گروه روانشناسی واحد تنکابن، دانشگاه آزاد اسلامی، تنکابن، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :