پاسخ دی اکسیدکربن- دما-آب-نیتروژن در سه مدل DSSAT گندم برای مناطق مختلف اقلیمی ایران
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 70
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
AGRIHORMOZ01_067
تاریخ نمایه سازی: 20 شهریور 1402
چکیده مقاله:
هدف از این مطالعه ارزیابی و مقایسه سه مدل گندم در DSSAT و حساسیت آنها به مدیریت محصول و تغییرات آب و هوا بر اساس اثرات متقابل دی-اکسیدکربن (C)- دما (T)- آب (W)- نیتروژن (N) (CTWN) بود. داده های هواشناسی پایه شامل داده های روزانه ۳۰ ساله از سال ۱۳۷۰ تا ۱۳۹۹ برای چهار منطقه مختلف آب و هوایی ایران شامل تبریز (سرد)، مشهد (معتدل)، گرگان (مرطوب)، اهواز (گرم) بود. در این مطالعه از تحلیل تک عاملی و دو عاملی CTWN استفاده شد. مدل های محصول DSSAT که مورد استفاده قرار گرفت شامل CERES، CROPSIM و NWheat بود. نتایج نشان داد که اثرات تکی هر یک از عوامل به طور معنی داری بر عملکرد دانه شبیه سازی شده توسط هر سه مدل در تمامی نواحی اقلیمی با روندهای مختلف در مناطق مختلف آب و هوایی و تفاوت جزئی بین مدل ها تاثیر گذاشت. نتایج برهمکنش عوامل نشان داد که برهمکنش C*T تنها در تبریز برای مدل های CERES و NWHEAT معنی دار بود، اما در سایر مناطق اقلیمی معنی دار نبود. همچنین اثر C*N برای مدل CERES در تمام مناطق معنی دار بود، اما برای مدل NWHEAT در تبریز و گرگان و مدل CROPSIM در اهواز معنی دار نبود. علاوه بر این، برهمکنش C*W برای هیچ یک از مناطق و مدل ها معنی دار نبود. اما اثر متقابل T*N در تمامی مناطق و مدل ها به جز مدل CERES در گرگان معنی دار بود. اثرمتقابل T*W برای مدل CERES تنها در تبریز معنی-دار بود. برای مدل NWHEAT فقط در اهواز و برای مدل CROPSIM در تبریز، مشهد و اهواز معنی دار بود. در نهایت، اثرمتقابل N*W برای همه مناطق و مدل ها معنی دار بود. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که هر سه مدل پاسخ یکسانی به عوامل مدیریتی N و W نشان می دهند، اما تفاوت اصلی مدل ها در پاسخ به C و به ویژه به T است که به ساختارهای مختلف مدل ها مربوط می شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمدحسن فلاح
گروه اگروتکنولوژی دانشگاه فردوسی مشهد
ساسان خزاعی
گروه بیوتکنولوژی دانشگاه فردوسی مشهد
اشکان عسگری
استادیار گروه مهندسی کشاورزی، مجتمع آموزش عالی میناب، دانشگاه هرمزگان. عضو هسته پژوهشی اگرواکولوژی در مناطق خشک، دانشگاه هرمزگان
علی مجاب
گروه اگروتکنولوژی دانشگاه فردوسی مشهد
حسین صحابی
گروه بیوتکنولوژی دانشگاه فردوسی مشهد