بررسی سناریوهای تغییر اقلیم CMIP۶ بر تولید گندم استان کرمانشاه و راهکارهای سازگاری آن با استفاده از رهیافت مدلسازی
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 163
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
AGRIHORMOZ01_066
تاریخ نمایه سازی: 20 شهریور 1402
چکیده مقاله:
به منظور بررسی اثر تغییر اقلیم بر تولید گندم استان کرمانشاه از چهار مدل گردش عمومی (GFDL-CM۴، IPSL-CM۶A-LR، MIROC۶ و NorESM۲-LM) تحت تاثیر دو سناریو SSP (ssp۲۴۵ و ssp۵۸۵) برای پیش بینی پارامترهای اقلیمی استفاده گردید. داده های اقلیمی روزانه شامل میزان تشعشع، بارش روزانه، حداکثر و حداقل دما برای سال مبنا (۲۰۱۴-۱۹۸۵) و همچنین سه دوره اقلیمی آینده (۲۰۴۶-۲۰۲۰، ۲۰۷۳-۲۰۴۷ و ۲۱۰۰-۲۰۷۴) در چهار ایستگاه هواشناسی کنگاور، کرمانشاه، اسلام آباد غرب و سرپل ذهاب دریافت شدند. از مدل CSM-CERES-Wheat در نرم افزار DSSAT v۴.۷ که قبلا مورد واسنجی و ارزیابی قرار گرفته شده بود، برای شبیه سازی عملکرد گندم دیم و آبی با داده های تغییر اقلیم استفاده شد. در تمام مدل ها و سناریوها روند افزایشی دمای کمینه و بیشینه پیش بینی شده است. بیشترین دمای کمینه روزانه در دوره آینده دور سناریو ssp۵۸۵ مدل IPSL-CM۶A-LR و همچنین بیشترین دمای بیشینه روزانه در دوره آینده دور سناریو ssp۵۸۵ مدل GFDL-CM۴ پیش بینی شده است. به طور کلی در خروجی تمامی مدل ها، دمای کمینه و بیشینه تا سال ۲۱۰۰ افزیش یافته که این افزایش در سناریو ssp۵۸۵ بیشتر از سناریو ssp۲۴۵ است. نتایج شبیه سازی مدل CSM-CERES-Wheat نشان داد که در دوره های آینده تا سال ۲۱۰۰ در تمام مدل ها و سناریوها عملکرد پتانسیل گندم دیم در مناطق مختلف کاهش ولی عملکرد پتانسیل گندم آبی افزایش خواهد یافت. کاهش عملکرد گندم دیم در آینده در سناریو ssp۵۸۵ کاملا مشهود بود که این کاهش عملکرد تا ۶۷ درصد در منطقه کنگاور و تا ۷۳ درصد در منطقه سرپل ذهاب پیش بینی شد. با توجه به محدودیت آب آبیاری در سیستم آبی و کاهش بارندگی در سیستم دیم، میزان تولید گندم در استان کرمانشاه در شرایط تغییر اقلیم کاهش خواهد یافت.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمدحسن فلاح
گروه اگروتکنولوژی دانشگاه فردوسی مشهد
اشکان عسگری
استادیار گروه مهندسی کشاورزی، مجتمع آموزش عالی میناب، دانشگاه هرمزگان. عضو هسته پژوهشی اگرواکولوژی در مناطق خشک، دانشگاه هرمزگان
ایوب فلسفی مهر
مسئول خانه ترویج کریک، استان کهگیلویه و بویراحمد
حسین شجاعی مقدم
کارشناس خسارت بیمه محصولات کشاورزی
مهران بنیادی
کارشناس جهاد کشاورزی لوداب، استان کهگیلویه و بویراحمد