تاثیر گیاه کنوکارپوس عملآوری شده با باکتریهای تولید کننده تاناز بر رفتار مصرف خوراک، قابلیت هضم و فراسنجههای خونی و شکمبهای گوسفند عربی
محل انتشار: فصلنامه پژوهش های علوم دامی، دوره: 33، شماره: 1
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 149
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ANIMAL-33-1_010
تاریخ نمایه سازی: 19 شهریور 1402
چکیده مقاله:
زمینه مطالعاتی: استفاده از برگ و سرشاخه کنوکارپوس موجود در مناطق گرمسیری به صورت جاگیزین با بخشی از جیره گوسفند می تواند سودمند باشد. هدف: این آزمایش با هدف بررسی تاثیر جایگزینی بخشی از سیلاژ ذرت با گیاه کنوکارپوس عملآوری شده با باکتریهای تولید کننده تاناز در جیره گوسفند عربی انجام شد. روش کار: در این آزمایش تعداد ۱۶ راس بره نر عربی با میانگین وزن ۲۵±۳ کیلوگرم در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شدند. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: ۱) جیره شاهد (فاقد کنوکارپوس)، ۲) جیره حاوی ۵/۱۲ درصد کنوکارپوس عملآوری شده توسط باکتری A۶، تولیدکننده تاناز (BA۶) ۳) جیره حاوی ۵/۱۲ درصد کنوکارپوس عملآوری شده توسط باکتریA۸ ، تولید کننده تاناز (BA۸) و ۴) جیره حاوی ۵/۱۲ درصد کنوکارپوس بدون عملآوری (WB). در پایان آزمایش خوراک مصرفی، رفتار مصرف خوراک، قابلیت هضم مواد مغذی، فراسنجه-های تخمیری شکمبه، جمعیت پروتوزوآ و فراسنجه های خونی بررسی شدند. نتایج: میزان خوراک مصرفی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی کاهش یافت (۰۵/۰>P). مدت زمان مصرف خوراک و جویدن به طور معنیداری تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی کاهش یافت (۰۵/۰>P). بیشترین میزان قابلیت هضم ماده آلی در تیمار عملآوری شده با باکتری A۶ مشاهده شد (۰۵/۰>P). کمترین میزان قابلیت هضم الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی در تیمار WB مشاهده شد (۰۵/۰>P). بیشترین و کمترین میزان pH به ترتیب در تیمارهای کنترل و WB مشاهده شد (۰۵/۰>P). غلظت نیتروژن آمونیاکی و جمعیت پروتوزوآ به طور معنیداری تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی کاهش یافت (۰۵/۰>P). غلظت استات به طور معنیداری تحت تاثیر تیمارهای BA۶ و BA۸ افزایش یافت (۰۵/۰>P). همچنین بیشترین میزان بوتیرات در تیمار WB مشاهده شد (۰۵/۰>P). تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی غلظت گلوکز و نیتروژن اورهای خون به طور معنیداری کاهش یافت (۰۵/۰>P). کمترین میزان آلکالین فسفاتاز در تیمار کنترل مشاهده شد (۰۵/۰>P). نتیجهگیری نهایی: با توجه به اثرات مثبت فرآوری کنوکارپوس با باکتریهای تجزیه کننده تانن نسبت کنوکارپوس بدون باکتری بر برخی از فاکتورهای اندازهگیری شده و از طرفی با توجه به عدم تاثیر منفی بر سلامت دامها شاید بتوان گفت عملآوری این گیاه برای کاهش تانن راهکاری مناسب برای استفاده کنوکارپوس در جیره برههای پرواری باشد.
کلیدواژه ها:
باکتریهای تجزیه کننده تانن ، رفتار مصرف خوراک ، فراسنجههای خونی و شکمبهای ، کنوکارپوس ، گوسفند عربی
نویسندگان
طاهره محمدابادی
دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان
راضیه عیدی پور
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
محمدرضا مشایخی
مرکز تحقیقات صفی آباد دزفول
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :