یاشار: رقم جدید نارنگی دیررس

سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,463

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

BAGHBANI07_597

تاریخ نمایه سازی: 6 دی 1391

چکیده مقاله:

دورگ گیری یکی از روش های اصلاحی درختان میوه است که جهت بهبود و تولید ارقام و پایه های جدید مورد استفاده قرار می گیرد و در مرکبات کاربرد فراوانی دارد. این پروژه به منظور دستیابی به رقم دیررس و تجاری جدید به مدت 21 سال، از سال 1367 تا سال 1388 ، در چهار فاز انجام شده است. هدف از اجرای فاز اول این پروژه، دورگ گیری ب ین مینئولاتانجلو و نارنگی شانگشا و تهیه توده F1 جهت ارزیابی دورگ های حاصله بوده است. در فاز دوم پس از تولید میوه نوبر، بررسی مقدماتی کمی و کیفی میوه های دورگ شروع شد که ماحصل آن دستیابی به دورگ مینئولاتانجلو× شانگشا (یاشار ) است . سپس در فا زهای سوم و چهارم آزمایشاتی با هدف انتخاب مناس بترین پایه برای تیپ انتخابی (نارنگی یاشار ) در منطقه شمالی کشور به مرحله اجرا در آمد. نتایج نشان داد که نارنگی یاشار روی پایه سیتروملو دارای عملکرد بالا بوده و نسبت به ارقام دیگر نارنگی مانند پیج (به عنوان شاهد) عملکرد قابل ملاحظه ای دارد. این رقم میو ههای درشت، پر آب و بازار پسند، عطر و طعم قابل توجه، پوست نازک، چگالی بالا و رنگ جذاب دارد، اما مانند اکثر ارقام نارنگی، رقمی بذر دار و دارای سال آوری است. از طرفی نسبت TSS/TA آن در اواسط اردیبهشت ماه به 7 می رسد که آن را در گروه ارقام دیررس قرار می دهد. در نهایت با توجه به مجموع نتایج بدست آمده در این تحقیق، نارنگی یاشار قابل معرفی به عنوان یک نارنگی جدید و دیررس و پایه مناسب آن در شرایط شمال کشور با رعایت شرایط خاک سیتروملو م یباشد.

نویسندگان

بهروز گلعین

اعضاء هیئت علمی موسسه تحقیقات مرکبات کشور

یعقوب محمد علیان

اعضاء هیئت علمی موسسه تحقیقات مرکبات کشور

یونس ابراهیمی

اعضاء هیئت علمی موسسه تحقیقات مرکبات کشور

فرهاد رفعت

اعضاء هیئت علمی موسسه تحقیقات مرکبات کشور

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • ابراهیمی، ی. (1362). دورگ‌گیری مرکبات. مجموعه مقالات سمینار مسائل و ...
  • محمد علیان، ی. (1380). گزارش نهایی پروژه تحقیقاتی بررسی اثرات ...
  • Barret, H. C. (1985) Hybridization of Citrus and related genera. ...
  • Ray, P.K. (2002) Citrus. In: Breeding Tropical & Subtropical Fruits. ...
  • Spiegel-Roy, P. & Goldschmidt, E.E. (1996) Biology of Citrus. Cambridge ...
  • نمایش کامل مراجع