تغییرات زمانی میزان تولید رواناب و رسوب در طول فصل رشد گیاه زراعی نخود دیم (مطالعه موردی: در ایستگاه تحقیقات حفاظت خاک تیکمه داش، آذربایجان شرقی)
محل انتشار: مجله تحقیقات آب و خاک ایران، دوره: 48، شماره: 2
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 152
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJSWR-48-2_007
تاریخ نمایه سازی: 31 مرداد 1402
چکیده مقاله:
اطلاع از تغییرات زمانی میزان تولید رواناب و رسوب در طول فصل زراعی نه تنها در اتخاذ نوع و نحوه انجام کارهای حفاظتی مفید است بلکه در برآورد مدلهای فرسایش خاک و رواناب کاربرد دارد. تحقیق حاضر با هدف بررسی تغییرات زمانی مقدار تولید رواناب و رسوب در طول فصل رشد گیاه نخود با تراکم های مختلف کشت تحت شرایط دیم در ایستگاه تحقیقات حفاظت خاک تیکمه داش در کرتهای فرسایشی اجرا شد. بدین منظور تحقیقی در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه سطح تراکم کشت گیاه نخود به ترتیب (۳۰، ۳۵ و ۴۰ کیلوگرم بذر در هکتار)، در سه تکرار اجرا و نتایج حاصل در قالب طرح کرت های خردشده در زمان، تحلیل آماری شد. بدین ترتیب که بعد از شخم زدن کر ت ها، بذرها به طور یکنواخت و با روش کشت معمول در منطقه در ۱۷ فروردین سال ۱۳۹۲ کشت شد. سپس در طول فصل رشد گیاه نخود بعد از هر بارندگی، رواناب جمع شده در مخزن ها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که اثر اصلی تراکم کشت و زمان نمونه گیری بر میزان رواناب و رسوب در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود، اما اثرات متقابل آن ها بر مقدار رواناب غیر معنی دار هست. حداقل میزان رواناب و رسوب در تراکم kg/ha ۴۰، در زمان نمونه گیری سوم به ترتیب برابر با l/ha ۸۸/۴۲۱ و kg/ha ۴۵/۲، و حداکثر میزان رواناب و رسوب در زمان نمونه گیری اول و در تیمار kg/ha ۳۰ به ترتیب برابر با l/ha ۱۵۵۰ و kg/ha ۵۴/۳۱ مشاهده شد. همچنین نتایج نشان داد که میزان رواناب و هدر رفت خاک در تیمار kg/ha ۳۰ به ترتیب ۱/۱ و ۴/۱ برابر بیشتر از تیمار kg/ha ۳۵ بوده و ۵/۱ و ۹/۱ برابر بیشتر از تیمار kg/ha ۴۰ بود. بنابراین جهت حفاظت خاک، تراکم بذر kg/ha ۴۰ نخود دیم برای شرایط مشابه کشت در منطقه توصیه می شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
عباس احمدی
عضو هیات علمی گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز
وحید جعفری
دانشجوی کارشناسی ارشد
نصرت اله نجفی
عضو هیئت علمی
حبیب پالیزوانزند
دانشجوی دکتری
محمدابراهیم صادقزاده
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :