مقایسه وضعیت کنترل گلیسمیک در قبل و بعد از مصرف شیرین کننده های مصنوعی با تغذیه متداول بیماران مبتلا به دیابت تیپ۲

سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 85

فایل این مقاله در 5 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_GOUMS-19-4_005

تاریخ نمایه سازی: 26 مرداد 1402

چکیده مقاله:

زمینه و هدف : شیرین کننده های بدون کالری یا مصنوعی، مواد شیمیایی و یا طبیعی هستند که در غذاها و انواع نوشیدنی ها مورد استفاده قرار می گیرند. این مطالعه به منظور مقایسه وضعیت کنترل گلیسمیک در قبل و بعد از مصرف شیرین کننده های مصنوعی با تغذیه متداول بیماران مبتلا به دیابت تیپ۲ انجام شد. روش بررسی : در این مطالعه شبه تجربی ۳۰ بیمار مبتلا به دیابت تیپ۲ (۱۰ مرد و ۲۰ زن) از مراجعین سرپایی درمانگاه غدد بیمارستان امام رضا (ع) تبریز وارد مطالعه شدند. در ابتدای مطالعه از بیماران خواسته شد تا به مدت سه ماه از مصرف رژیم غذایی حاوی شیرین کننده های مصنوعی خودداری نمایند و رژیم متداول دیابتی را ادامه دهند. سپس به هر بیمار از تغذیه مخصوص بیماران دیابتی حاوی شیرین کننده های مصنوعی شامل قند، بیسکوئیت اختصاصی و آبنبات تحت نظر متخصص تغذیه به مدت سه ماده تجویز گردید. یافته ها : میانگین گلوکز سرم ناشتا و گلوکز سرم ۲ساعت بعداز غذا در بیماران طی سه ماهه دوم به دنبال مصرف محصولات حاوی شیرین کننده های مصنوعی در مقایسه با ۳ ماهه اول به طور معنی داری افزایش نشان داد (P<۰.۰۵). میانگین گلوکز سرم ناشتای بیماران دیابتی از ۲۵.۳±۱۲۱.۰۳ میلی گرم در دسی لیتر در انتهای سه ماهه اول به ۴۲±۱۵۲ میلی گرم در دسی لیتر در انتهای سه ماهه دوم رسید. میانگین گلوکز سرم ۲ساعت بعد از غذا از میزان ۴۴.۴±۱۶۴.۴ میلی گرم در دسی لیتر به ۷.۲±۲۲۲ میلی گرم در دسی لیتر افزایش یافت. میانگین HbA۱C در سه ماهه اول ۰.۹±۶.۸۹ درصد و در سه ماهه دوم ۱±۷.۴ درصد تعیین شد. نتیجه گیری : مصرف مواد غذایی حاوی شیرین کننده های مصنوعی در افراد دیابتی احتمالا منجر به افزایش گلوکز سرم می شود.

نویسندگان

مصطفی نجفی پور

Young Researchers and Elite Club, Ardabil Branch, Islamic Azad University. General Physician, Faculty of Medicine, Ardabil Branch, Islamic Azad University, Ardabil, Iran

فرزاد نجفی پور

Associate Professor, Endocrine Research Center, Tabriz University of Medical sciences, Tabriz, Iran

جعفر زارعی زاده

Associate Professor, Department of Emergency Medicine, Bushehr University of Medical Sciences, Bushehr, Iran

زهره رزاقی خسرقی

M.Sc in Biostatistics, Endocrine Research Center, Tabriz University of Medical sciences, Tabriz, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • International Diabetes Federation. IDF Diabetes Atlas Update Poster. ۶th ed. ...
  • Kharroubi AT, Darwish HM. Diabetes mellitus: The epidemic of the ...
  • Yoon KH, Lee JH, Kim JW, Cho JH, Choi YH, ...
  • Tandel KR. Sugar substitutes: Health controversy over perceived benefits. J ...
  • نمایش کامل مراجع