بررسی عوامل موثر بر مسکن گروه های کم درآمد شهری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی و ششمین کنفرانس ملی عمران، معماری، هنر و طراحی شهری
  • کد COI اختصاصی: ICCACS05_0739
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 116
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدمهدی زاهدی

دانشجوی کارشناسی ارشد برنامه ریزی شهری ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

احمد حاج علیزاده

دکتری جغرافیای انسانی، استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

چکیده

مسکن یکی از حیاتی ترین نیازها و ا ولویت های اساسی خانوار است و یکی از مهمترین عناصر و عوامل دستیابی به توسعه پایدار مبتنی بر عدالت فراگیر می باشد. در واقع مسکن کوچکترین عنصر سکونتگاه، مهمترین کاربری شهری و یکی از شاخص های عمده ارزیابی توسعه یک کشور است. چگونگی دستیابی به مسکن برای گروه های مختلف جامعه به خصوص گروه های کم درآمد و کیفیت و کمیت آن، یکی از مهمترین چالش های پیش روی دولت ها و جوامع است. با توجه به اهمیت خاص تامین مسکن برای اقشار آسیب پذیر جامعه شهری و لزوم برنامه ریزی نوین در جهت شناخت و مدیریت چالش های آینده، آینده پژوهی در این عرصه به یک ضرورت ا نکارناپذیر تبدیل شده است. در دهه های اخیر به دنبال تغییرات عمده سیاسی، اقتصادی و اجتماعی، شهرها گسترش یافته و ع مده ترین عواملی که سبب تبدیل تامین مسکن به بحران، به بخصوص برای گروه های کم درآمد شده اند، عبارتند از: رشد سریع جمعیت، افزایش شدید نرخ شهرنشینی، کاهش بعد خانوار، افزایش نرخ سودآوری بازار زمین و مسکن، کاهش تقاضای موثر مسکن، کاهش نرخ دسترسی و توانمندی مالی اقشار ضعیف، سوداگری شدید بازار زمین و مسکن به ضرر گروه های کم درآمد، کاهش عرضه زمین و مسکن، کم توجهی بخش خصوصی و در نهایت، سیاست های ناموفق دولتی، هدف از ارائه این مقاله، ارزیابی ویژگی ها و شاخص های مساکن گروه های کم درآمد، بررسی رضایتمندی افراد کم درآمد از دریافت این نوع مساکن، چگونگی تامین مسکن برای گروه های کم درآمد شهری و ارائه راهکارهایی در جهت بهبود آن می باشد. پژوهش حاضر از نظر ماهیت و روش توصیفی- تحلیلی و از نظر هدف کاربردی و با تاکید بر آینده پژوهی انجام گرفته است. روش جمع آوری اطلاعات مبتنی بر شیوه کتابخانه ای، مطالعه مقالات و سایر اسناد می باشد و به بررسی تعاریف و مفاهیمی چون مسکن، رضایتمندی سکونتی، مسکن اقشار کم درآمد، آینده پژوهی، برنامه ریزی مسکن، دیدگاه های تامین مسکن گروه های کم درآمد شهری و عوامل موثر بر آن می پردازد.

کلیدواژه ها

مسکن، گروه های کم درآمد شهری، رضایتمندی، برنامه ریزی مسکن، آینده پژوهی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.