بررسی انتقادی تجرد حافظه در فلسفه ی صدرایی

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 44

فایل این مقاله در 33 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_WISDOM-13-2_008

تاریخ نمایه سازی: 17 مرداد 1402

چکیده مقاله:

می دانیم فلسفه ی صدرایی حافظه را مجرد و غیرمادی به شمار می آورد و از این جهت در برابر فلسفه های پیش از خود و نیز دانش های امروزی قرار می گیرد. در این نوشتار درصددیم به نوعی به داوری میان این دو دیدگاه مخالف بپردازیم. بدین منظور نخست به گزارش ادله ی فلسفه ی صدرایی پیرامون تجرد حافظه می پردازیم – خواه در فلسفه ی خود صدرا خواه در فلسفه ی شارحان او. پس از گزارش ادله ی تجرد حافظه، نشان خواهیم داد دیدگاه علمی رایج در مورد حافظه و چگونگی بقای صورت های حسی و خیالی بر تجرد صدرایی ترجیح فراوان دارد و پذیرفتنی تر است. پس با پیش نهادن یک تبیین مادی ساده ی بدیل به نقد ادله ی پیروان فلسفه ی صدرایی در این زمینه پرداخته و مغالطه های آن ادله را نشان خواهیم داد. هم چنین نشان خواهیم داد که اشکال خطای حافظه اشکالی است که حافظه ی مجرد و حضوری بودن یادآوری را به جد به چالش می کشد. در پایان خواهیم دید خود صدرا و برخی از شارحان او نیز همواره به لوازم تجرد این امور پای بند نمانده اند. بدین سان به روش عقلی و با ابزارهای منطقی دیدگاه ها را تحلیل کرده و سنجیده ایم و هر از گاهی به دستاوردهای دانش های امروزی نیز استناد کرده ایم.

نویسندگان

مهدی اسدی

استادیار فلسفه ی اسلامی و حکمت معاصر، هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، تهران، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • – اسدی، مهدی (۱۴۰۱آ)؛ «آیا ملاصدرا از بعد چهارم عدول ...
  • – اسدی، مهدی (۱۴۰۱ب)؛ «دو تفسیر مختلف از علم اجمالی ...
  • – سلحشور سفیدسنگی، زهره، محمدکاظم علمی سولا، علیرضا کهنسال و ...
  • – فیاضی، غلامرضا (۱۳۶۲)؛ درس بدایه الحکمه، جلسه ۸۴،https://www.eshia.ir/feqh/archive/text/fayazi/bedayeh/۶۲/۰۸۴/– فیاضی، ...
  • – مطهری، مرتضی (۱۳۷۲)؛ ← طباطبایی، ۱۳۷۲ ...
  • – نجاتی، محمد و مهدی اکبری (۱۳۹۱) «تبیین وجودی و ...
  • نمایش کامل مراجع