ارزیابی اثرات ویژگی های ریخت شناسی، هیدرولوژیکی و کاربری اراضی بر آب برداشتی از رودخانه با استفاده از روش های داده کاوی
محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 27، شماره: 1
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 169
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JWSS-27-1_007
تاریخ نمایه سازی: 14 مرداد 1402
چکیده مقاله:
بخش کشاورزی به عنوان یکی از مهم ترین بخشهای مصرف آب در پایداری سیستمهای منابع آب کشور تاثیرگذار است. این مطالعه، با هدف تخمین برداشت آب از رودخانه برای مصارف کشاورزی در محدوده مطالعاتی نوبران، واقع در حوضه آبریز دریاچه نمک، انجام شده است. تخمین میزان برداشت آب از رودخانه با استفاده از متغیرهای وابسته به فاکتورهای ریخت شناسی، هیدرولوژیکی، کاربری اراضی و ترکیبی از متغیرهای آن ها که با نمونهبرداری میدانی جمعآوری شده است، انجام گرفت. همچنین، برای تخمین متغیر برداشت آب از رودخانه ها، روشهای داده کاوی شامل سامانه استنتاجی فازی- عصبی تطبیقی (ANFIS)، روش گروهی مدل سازی دادهها (GMDH)، شبکه تابع پایه شعاعی (RBF) و مدل درخت تصمیم رگرسیونی (Rtree) به کار گرفته شد. در این مطالعه، مدل GMDH۲۴ با سناریوی ترکیبی شامل متغیرهای عرض رودخانه، عمق رودخانه، حداقل جریان، حداکثر جریان، متوسط جریان، مساحت کشت شده زراعی و باغی به عنوان بهترین مدل برای برآورد متغیر برداشت آب از رودخانه معرفی شد. مقدار RMSE برای سناریوی ترکیبی مدل GMDH۲۴ به منظور تخمین برداشت آب در محدوده مطالعاتی نوبران ۰۴۶/۰ به دست آمد. نتایج حاکی از این است که عملکرد مدل GMDH۲۴ در برآورد برداشت آب رودخانهها برای مقادیر حداکثر بسیار قابل قبول و امیدوارکننده است. بنابراین، مدل سازی و شناسایی متغیرهای مختلف تاثیرگذار بر میزان بهینه برداشت آب از رودخانهها جهت تامین مصارف کشاورزی باعث دستیابی به اهداف مدیریت یکپارچه منابع آب (IWRM) می شود.
کلیدواژه ها:
Modeling ، Water resources ، Morphology ، Hydrology ، Land-use ، مدل سازی ، منابع آب ، ریخت شناسی ، هیدرولوژی ، کاربری اراضی
نویسندگان
علیرضا عمادی
Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University
سینا فاضلی
University of Tehran
محمد هوشمند
University of Tehran
سروین زمان زاد قویدل
Daneshvaran Water Engineering Consulting Company
رضا سبحانی
Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :