جایگاه قطار شهری در حمل و نقل شهر هوشمند و کنترل ترافیک

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 133

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ECICONFE07_164

تاریخ نمایه سازی: 26 تیر 1402

چکیده مقاله:

هدف مقاله حاضر بررسی جایگاه قطار شهری در حمل و نقل شهر هوشمند و کنترل ترافیک می باشد. باتوجه به رشد روز افزون جمعیت شهری و لزوم جابجایی مناسب، سیستم حمل ونقل مترو در کلان شهرها به عنوان راهکار اساسی همواره مدنظر صاحب نظران جهت رفع مشکلات ترافیک شهرها قرار گرفته است. اهمیت موضوع ترافیک در جامعه شهری مدرن و نیمه مدرن یک واقعیت انکار ناپذیر است، که ناشی از مسائل مختلف شکل می گیرد. قطار شهری به عنوان بهترین گزینه در سیستم حمل و نقل هوشمند و جایگاه آن در شهر هوشمند پرداخته می شود و مزایای آن برای شهروندان مورد بررسی قرار می گیرد. شهر هوشمند الزام ورود به دنیای جدید همگام با تکنولوژی و پیشرفت های روز دنیا می باشد. قطار شهری با دارا بودن شاخص های خاص اقتصادی و اجتماعی و ... یکی از پارامترهای راهبردی هوشمندسازی شهر می باشد. توجه به ساخت و کمک به توسعه خطوط قطار شهری همکاری و همراهی همه دست اندرکاران و متولیان امور هر شهر و استان را می طلبد، شهر هوشمند، ارائه خدمات با کیفیت و با قیمت مناسب به همگان باعث افزایش بهره وری می شود. احداث و توسعه خطوط قطار شهری در کنار سیستم های اطلاعاتی و ارتباطاتی در حمل و نقل هوشمند می تواند تسهیل کننده و زمینه ساز این امر باشد. روش تحقیق حاضر توصیفی– تحلیلی می باشد. نتایج نشان داد که سیستم های هوشمند کنترل ترافیک در سیستم قطار درون شهری از مزایای قابل قبولی برخوردار است .

نویسندگان

میلاد نصیرایی

کارشناسی رشته مهندسی فناوری مکانیک- ماشین افزار، دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مکانیک- ساخت تولید موسسه آموزش عالی غیردولتی – غیرانتفاعی زند شیراز، کارشناس نت مکانیک قطار و درزین قطارشهری- سازمان حمل ونقل ریلی شهرداری شیراز.

اسماعیل خلیل وند

کارشناسی مهندسی فناوری کنترل– ابزار دقیق مرکز آموزش علمی- کاربردی کارخانجات مخابرات ایران– شیراز ، دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مدارهای مجتمع الکترونیکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد زرقان، کنترل مانیتورینگ قطارشهری- سازمان حمل ونقل ریلی شهرداری شیراز.

وحید ریحانی

کارشناسی رشته کامپیوتر دانشگاه جامع علمی و کاربردی واحد جهاد دانشگاهی شیراز، دانشجوی کارشناسی ارشد رشته کامپیوتر– نرم افزار دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیضاء، کنترل مانیتورینگ قطارشهری- سازمان حمل ونقل ریلی شهرداری شیراز.