ارزیابی تحمل به شوری ژنوتیپ های موتانت برنج (M۳) با تاکید بر شاخص های تحمل به تنش در مرحله گیاهچه ای
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 185
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCB-15-45_007
تاریخ نمایه سازی: 13 تیر 1402
چکیده مقاله:
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: تنش شوری یکی از سخت ترین محدودیت های تولید برنج در سراسر جهان است. بنابراین، با توسعه ارقام برنج متحمل به شوری می توان زمینه افزایش تولید این محصول را به دلیل اثرات تغییرات اقلیمی فراهم نمود.
مواد و روش ها: جهت بررسی واکنش ژنوتیپ های موتانت نسبت به تنش شوری در مرحله گیاهچه، ۳۰۹ ژنوتیپ موتانت منتخب در نسل سوم به همراه رقم محلی هاشمی و رقم FL۴۷۸ (متحمل) در دو سطح شوری NaCl (۰ و ۱۰ دسی زیمنس بر متر مربع) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در دو تکرار در گلخانه مورد ارزیابی قرار گرفتند. پارامترهای رشدی مانند طول ریشه، طول ساقه، وزن خشک و تر ریشه، وزن خشک و تر ساقه، وزن گیاهچه، نسبت طول ساقه به ریشه و نسبت وزن ساقه به ریشه اندازه گیری شد. شاخص تحمل به تنش (STI)، شاخص شدت تنش (SSI)، میانگین حسابی عملکرد (MP)، شاخص تحمل (TOL) و میانگین هندسی عملکرد (GMP) هر ژنوتیپ برای همه صفات محاسبه شد.
یافته ها: گستره وسیعی از تنوع ژنتیکی در میان ژنوتیپ ها برای صفات موردمطالعه مشاهده شد که صفات ریشه ای به عنوان بهترین شاخص برای تحمل در شرایط تنش شوری شناسایی شدند. بر اساس نتایج حاصل از همبستگی بین شاخص ها در سطح تنش، STI، HMP و GMP به عنوان شاخص های مطلوب مقاومت تعیین شدند. شاخص های پاسخ به تنش شوری به منظور گروه بندی تعداد ۱۴۴ ژنوتیپ موتانت استفاده شد. ۲۵ ژنوتیپ موتانت (۱۷/۴ درصد) به عنوان بسیار حساس به شوری، ۴۶ ژنوتیپ موتانت (۳۲/۶ درصد) همراه با والد هاشمی در گروه حساس به شوری، ۴۱ ژنوتیپ موتانت با FL۴۷۸ (۲۹/۲ درصد) در گروه متحمل و ۳۰ ژنوتیپ موتانت (۲۰/۸ درصد) به عنوان بسیار متحمل بهشوری شناسایی شدند. در میان ژنوتیپ های موتانت، ۴ ژنوتیپ موتانت em۳hs۲۹۰، em۳hs۲۹۲، em۳hs۱۶۵ و em۳hs۸۴ بر اساس شاخص های تحمل به تنش، حداقل لوله شدن برگ، میزان زیست توده بالا و توانایی جبران بهتر تنش، به عنوان متحمل ترین ژنوتیپ ها شناسایی شدند. همچنین ژنوتیپ موتانت em۳hs۳۱ نیز با داشتن حداقل عملکرد در سطح تنش به عنوان حساس ترین ژنوتیپ معرفی شد.
نتیجه گیری: جهش القایی EMSتاثیر مطلوبی در ایجاد ژنوتیپ های موتانت متحمل به شوری داشته و از شاخص های موردمطالعه می توان برای جداسازی ژنوتیپ های موتانت متحمل به شوری در جمعیت های موتانت برنج استفاده کرد. این جمعیت موتانت می تواند به عنوان یک منبع ژنتیکی ارزشمند برای توسعه ارقام جدید مقاوم به شوری برای مناطق مستعد شوری زیر کشت برنج استفاده شود.
کلیدواژه ها:
Ethylmethane sulfonate ، Local Rice ، Mutation ، Salinity ، Tolerant ، اتیل متان سولفانات ، برنج محلی ، جهش ، شوری ، متحمل
نویسندگان
لیلا خزائی
Rice Research Institute of Iran
رضا شیرزادیان خرم اباد
University of Guilan
علی اکبر عبادی
Rice Research Institute of Iran
علی مومنی
Rice Research Institute of Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :