اثر محلول پاشی اسید سالیسیلیک و پرولین بر رشد و میزان اسانس گیاه دارویی زرین گیاه (Dracocephalum kotschyi Boiss.) تحت شرایط کم آبیاری
محل انتشار: مجله فیزیولوژی محیطی گیاهی، دوره: 18، شماره: 69
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 339
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ECOP-18-69_010
تاریخ نمایه سازی: 12 تیر 1402
چکیده مقاله:
در شرایط خشکسالی چند دهه اخیر، استفاده از روشهای علمی و جدید برای افزایش رشد و میزان موثره گیاهان دارویی و معطر امری ضروری است. این پژوهش، بهمنظور بررسی اثر محلول پاشی اسید سالیسیلیک و پرولین بر ویژگی های مورفو-فیزیولوژیکی و میزان اسانس گیاه دارویی و معطر زرینگیاه (Dracocephalum kotschyi Boiss.) از تیره نعناعیان، در شرایط مختلف رطوبتی خاک در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری در دو سال زراعی (۹۸-۹۹ و ۹۸-۹۷) اجرا شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل عامل آبیاری در دو سطح آبیاری مطلوب یا شاهد (بدون تنش یا آبیاری در ۳۰ درصد تخلیه رطوبتی از ظرفیت زراعی F.C.) و کمآبیاری (آبیاری پس از ۵۰ درصد تخلیه رطوبتی از F.C.) و عامل محلول پاشی برگی در سه سطح شاهد (محلولپاشی حلال یا آب) و محلولپاشی اسید سالیسیلیک و پرولین با غلظتهای ۱ میلیمولار در نظر گرفته شد. نمونههای اسانس از اندام هوایی در اوایل گلدهی به روش تقطیر با آب استخراج شدند. مطابق نتایج، بیشترین میزان کلروفیلهای a، b و کل (بهترتیب ۹۶/۰، ۴۵/۰ و ۳۹/۱ میلیگرم در گرم) در تیمار کمآبی مشاهده شد. همچنین، اعمال تیمار کمآبی باعث افزایش ۷۰ درصدی مقدار پرولین نسبت به شاهد شد؛ در حالیکه تاثیر معنی داری بر صفات مورفولوژیکی ارتفاع گیاه، قطر ساقه و وزن خشک گیاه نشان نداد. محلولپاشی اسیدسالیسیلیک بهعنوان یک عامل دفاعی در برابر تنش کمآبی سبب کاهش اثرات منفی تنش بر میزان اسانس، پرولین و کلروفیلهای a، b و کل شد. بیشترین و کمترین میزان اسانس بهترتیب در محلولپاشی پرولین (۱۲/۱ میلیلیتر در ۱۰۰ گرم وزن خشک) و شاهد (۸۴/۰ میلیلیتر در ۱۰۰ گرم وزن خشک) بهدست آمد. در نهایت، استفاده از اسید سالیسیلیک در شرایط کمبود رطوبت برای کاهش اثرات منفی تنش و افزایش میزان اسانس زرینگیاه توصیه می شود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
اعظم شیخ سامانی
گروه گیاهان دارویی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
عبدالله قاسمی پیربلوطی
مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، واحد شهرقدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
مهراب یادگاری
گروه زراعت و گیاهان دارویی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
فائزه رجب زاده
گروه زراعت، واحد شهرقدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :