تجمع فلزات سنگین در ماهیان: تهدیدی جدی برای امنیت غذایی و سلامت جامعه
محل انتشار: فصلنامه طب دریا، دوره: 3، شماره: 4
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 166
فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JMARMED-3-4_002
تاریخ نمایه سازی: 6 تیر 1402
چکیده مقاله:
گسترش انواع آلودگی ها از جمله فلزات سنگین در منابع آبی باعث شده که بسیاری از اکوسیستم های دریایی و آب شیرین و موجودات ساکن آنها به ویژه ماهیان تحت تاثیرات منفی قرار گیرند. از آنجایی که صنعت شیلات تامین کننده بخشی از نیاز غذایی جامعه است، انتقال انواع آلاینده ها مانند فلزات سنگین از طریق زنجیره غذایی به بدن انسان میتواند به عنوان یک عامل تهدیدکننده برای سلامت جامعه بشری تلقی گردد. از این رو، لزوم بررسی این مسئله به عنوان یکی از ضرورت های تحقیقاتی در سطح ملی و بین المللی احساس می شود.
این مطالعه مروری روایتی با بررسی منابع کتابخانه ای، مقالات، کتب و همچنین، تارنماهای علمی معتبر به بررسی موضوع پرداخته است. در این مطالعه، در ابتدا، دورنمایی از صنعت شیلات و آبزی پروری ارائه شد و سپس، تجمع فلزات سنگین در بافت ماهیان و انتقال آنها به زنجیره غذایی انسان مورد تمرکز قرار گرفت. در این مطالعه، تاثیرات عمده انواع فلزات سنگین روی سلامت انسان مورد بررسی قرار گرفت.
به طور کلی، بیشتر فلزات سنگین در سطح بسیار کم برای بدن سمی هستند. اما با این حال، در بین فلزات مورد بررسی، جیوه، سرب و کادمیوم دارای درجه سمیت بالاتری هستند، لذا، افزایش این فلزات در بافت ماهیان به بیشتر از حد مجاز با مخاطرات زیادی همراه است. مکانیسم اصلی سمیت فلزات سنگین شامل تولید رادیکال های آزاد برای ایجاد استرس اکسیداتیو، آسیب به مولکول های بیولوژیکی مانند آنزیم ها، پروتئینها، لیپیدها، اسیدهای نوکلئیک و آسیب DNA می باشد.
با توجه به یافته های این مطالعه مروری، افزایش سطح جیوه، سرب و کادمیوم در بافت ماهیان در مقایسه با سایر فلزات می تواند اثرات زیانبار بیشتری بر سلامت جامعه داشته باشد. از این رو، ضروری است که نظارت و کنترل دقیقی روی کیفیت مواد مصرفی به ویژه ماهیانی که در بازارهای عمده و خرده فروش ها به فروش می رسد، اتخاذ شود.
کلیدواژه ها:
Heavy Metals ، Fish Tissue ، Food Security ، Mercury ، Lead ، فلزات سنگین ، بافت ماهیان ، امنیت غذایی ، جیوه ، سرب
نویسندگان
علیرضا رادخواه
Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
سهیل ایگدری
Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
اسماعیل صادقی نژاد ماسوله
Inland Waters Aquaculture Research Center, Iranian Fisheries Science Research Institute (IFSRI), Agriculture Research Education and Extension Organization (AREEO), Bandar-e Anzali, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :