مروری بر بیوتوکسین داینوفلاژله های دریایی؛ مکانیسم عمل، روش های تجزیه وتحلیل و اثرات این سموم بر محیط زیست و انسان
محل انتشار: فصلنامه طب دریا، دوره: 4، شماره: 1
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 206
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JMARMED-4-1_008
تاریخ نمایه سازی: 5 تیر 1402
چکیده مقاله:
شکوفایی داینوفلاژله های بنتیک دریایی با پتانسیل تولید بیوتوکسین ها، پدیده ای است که اخیرا باعث نگرانی های فزاینده در بخش های بهداشتی، اقتصادی و اکولوژیکی مناطق توریستی و صیادی شده است. از اوایل دهه هشتاد میلادی، وقوع شکوفایی ریزجلبک های سمی دریایی افزایش پیداکرده و باعث مسمومیت های گسترده در انسان ها گردیده است. به تازگی بسیاری از داینوفلاژله های مضر و سمی از مناطق ساحلی جنوب ایران گزارش شده است که در اکثر شکوفایی های جلبکی مضر در نوار ساحلی دریای عمان و خلیج فارس نقش ایفا کرده اند. بسیاری از این داینوفلاژله ها، بنتیک و اپی فیتیک هستند به این مفهوم که عموما در بستر نواحی ساحلی و یا بر روی صخره های مرجانی و ماکروجلبک ها زندگی می کنند و در زمان شکوفایی گسترده، به علت نزدیکی به ساحل، می توانند خسارات بهداشتی و اقتصادی گسترده ای ایجاد کنند، همچنین با ورود به شبکه غذایی، می توانند از موجودات کوچک مانند زئوپلانکتون ها به بدن آبزیان بزرگ تر مانند ماهی ها راه یافته و از این طریق سلامت انسان ها را تهدید کنند. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی خطرات بالقوه داینوفلاژله های عامل شکوفایی جلبکی مضر به عنوان گونه هایی با پتانسیل تولید سم بر اساس مطالعات مروری- توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و استخراج و تحلیل مطالب مرتبط از مقالات و همچنین جستجو در پایگاه های ایرانی و بین المللی به بررسی بیوتوکسین داینوفلاژله های دریایی و اثرات آن بر روی آبزیان، اکوسیستم دریایی و سلامت انسان پرداخته است. نتایج این بررسی نشان می دهد تعداد ۸۰ گونه از فیتوپلانکتون ها پتانسیل تولید سم دارند که در حدود ۲۰ گونه بنتیک از آن ها قوی ترین بیوتوکسین های دریایی را تولید می کنند که برای آبزیان و حتی انسان کشنده است. خطرناک ترین این بیوتوکسین ها شامل ساکسی توکسین، گونیاتوکسین، پالی توکسین، بروتوکسین، یسوتوکسین، سیگواتوکسین، مایتوتوکسین، اوکادائیک اسید و آزاسپیراسید می باشند که عامل مرگ ومیر گسترده موجودات آبزی در صورت شکوفایی جلبکی مضر می شوند و در صورت ورود به بدن انسان عامل بروز مسمومیت های حاد و کشنده می شوند. یافته های مرور مطالعات پیشین به وضوح اهمیت شناخت داینوفلاژله های سمی بنتیک و نیاز به گنجاندن آنها در برنامه های نظارت بر شکوفایی های جلبکی مضر در سواحل را نشان می دهد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمد علی آصفی
Chabahar Maritime University
گیلان عطاران فریمان
Department of Marine Biology, Faculty of Marine Sciences, Chabahar University of Maritime and Marine Sciences, Chabahar, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :